„Монбат“ стартира вътрешен одит по случая с отпадъците

Започва и процедура за избор на изпълнителен директор, след като Атанас Бобоков подаде оставка

„Монбат“ стартира вътрешен одит по случая с отпадъците
2672 ~ 2 мин. четене
Разтърсената от скандала с отпадъците „Монбат“ АД обяви, че стартира независим вътрешен одит по случая, както и процедура за избор на временен изпълнителен директор. Междувременно Бордът назначи Димитър Костадинов като втори прокурист, който да поеме ръководството на компанията и да гарантира продължаването на обичайната дейност.

Тази сутрин Атанас Бобоков обяви оттеглянето си от поста. Срещу него и брат му Пламен тече разследване – срещу тях и заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков бяха повдигнати обвинения за организирана престъпна група, свързана с вноса и износа на отпадъци от чужбина.

„В допълнение на смяната на изпълнителния директор, Бордът на директорите на „Монбат“ АД взе решение да стартира и собствен независим одит, за да направи преглед на операциите си и начина, по който подизпълнителите третират своите отпадъци. „Монбат“ АД не притежава и не контролира никакви компании, които съхраняват или преработват остатъчни технологични отпадъци“, се казва в съобщение на компанията. 

Компанията настоява, че „спазва цялото приложимо българско и европейско законодателство за опазване на околната среда, притежава всички необходими лицензи във всички държави, в които оперира, и работи съгласно международните екологични стандарти“.

От „Монбат“ АД уверяват още, че напълно сътрудничат на властите по време на разследването. 

„Монбат“ АД е публично търгувана компания и сътресенията от последните дни отнеха 20% от стойността ѝ. Сред основните акционери в нея са Европейската банка за насърчаване и развитие (EBRD) и големите пенсионни фондове „Доверие“ и „Алианц“.

„Монбат“ АД има над 1100 служителя и е ключов европейски участник на световните пазари. Изнася продукцията си в 71 държави и има производствени мощности в България, Сърбия, Румъния, Италия и Германия. Компанията направи значителни инвестиции в Германия, където с подкрепата на германското правителство консолидира локалния сектор за литиево-йонни батерии. 

Компанията определя себе си като „новатор в кръговата икономика“ и една от малкото в света, които произвеждат клетки и батерии, базирани на литиево-йонна технология, формирайки екологично бъдеще.

Подкрепи Economic.bg