Морският магнит за IT бизнесa в България

Технологичните компании от години са концентрирани в София, но морската столица все повече се утвърждава като втора топ локация

Морският магнит за IT бизнесa в България

Снимка: Pixabay

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Информационните и комуникационните технологии (ИКТ) развълнуваха икономиката на България през последните години, превръщайки се постепенно в един от двигателите ѝ на растеж. Перспективите пред сектора са още по-добри, а COVID кризата само подчерта значението му както за бизнеса и държавната хазна, така и за крайния потребител.

През 2020 г. ИКТ отрасълът отбеляза ръст на приходите от 10% при 5.5% спад на БВП на страната, сочи годишният Барометър за състоянието на софтуерния бранш в България на БАСКОМ, който се изготвя със съдействието на CBN Pannoff, Stoycheff & Co. Увеличението е по-малко в сравнение с предходната година, когато те скочиха с 18.4%, но достатъчно красноречиво на фона на тежките удари от пандемията.

За 2021 г. CBN дори прогнозира, че ИКТ индустрията има шанс да направи исторически пробив и да се нареди сред трите най-силни от общо 18-те в България. При всички положения секторът е от най-динамичните и очакванията са, че през всяка от следващите години до 2024-а той ще бележи двуцифрени ръстове (14-19%).

Регионален дисбаланс

Въпреки бурното развитие на отрасъла през последното десетилетие той остава концентриран основно в столицата. По данни на НСИ за 2018 г. 14% от продукцията на София се създава от дейности в ИКТ и далекосъобщения, а като се добави и аутсорсингът – заедно те са около една пета от икономиката на общината. Почти навсякъде другаде, където се развива секторът, той е под 1% от местния БВП.  

Едва напоследък започна да се усеща по-осезаемо движението към някои от по-големите икономически центрове. Тежестта на отрасъла нараства най-много във Варна, където той гони 4% от общата продукция, и в Пловдив (малко над 3%).

Показателно е и разпределението на наетите в ИКТ бранша в страната – от общо 92 хиляди към 2018 г. по данни на НСИ 77 хиляди са в София. Във Варна техният брой успя да нарасне до 3200, като през същата тази година той е скочил с 300.

Разчупване на статуквото

Като цяло един от водещите притегателни центрове за ИКТ бизнеса през последните години се оказа морската столица Варна. Освен че носи висока добавена стойност за икономиката, сам по себе си технологичният сектор привлича кадри и с добрия жизнен стандарт, който осигурява на заетите. Във Варна например средната заплата в бранша е над 2 хил. лева, което е почти двойно над средната за града, сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), представящ морската столица като град на знанието.

Туризмът, промишленото производство и корабостроенето дълги години оформяха силуета на икономиката на Варна. Нов щрих към него през последните години добавиха информационните технологии и услугите. Анализаторите от ИПИ определят сектора като най-бурно развиващия се в града – за трите години от 2015 до 2018-а продукцията на IT компаниите почти се е удвоила, като са създадени 600 нови работни места.

Добавената стойност на един нает достига над 55 хил. лв. За сравнение втори по този показател е транспортният отрасъл с 36 400 хил. лв., а хотелите и ресторантите носят под 20 000 лв. добавена стойност. 

Градът вече е позициониран като водеща IT дестинация, като две големи инвестиции от 2019 г. се открояват особено ярко – Coca-Cola откри център за финансови услуги, а белгийската KBC отвори център за споделени услуги.

Множество финансови и технологични компании – както български, така и чуждестранни, отвориха допълнителни офиси във Варна през последните 2 години. Това поддържа пазара активен и дава възможност и на работодателите, и на професионалистите от региона да се развиват“, коментират от „Софтуер Груп“ пред Economic.bg.

„Софтуер Груп“ е един от водещите IT играчи, които стъпиха във Варна още преди няколко години с отварянето там на втория си офис в България в края на 2016 г. За това време компанията вече е натрупала наблюдения върху развитието на пазара и според тях интересът на софтуерните компании към града като офис локация, макар и не основна, расте.

„Нашият пример се следва и от други компании, които също както „Софтуер Груп“ имат гъвкави стратегии за привличането на таланти. Традиционно във Варна се предлага висше образование, свързано със софтуерните технологии и програмирането, и това е предпоставка за успех и за нарастващата популярност на региона сред компаниите от бранша.“

Нови играчи в предизвикателни условия 

Може би последният известен играч, навлизащ на пазара на труда във Варна, е финтех компанията Paysafe. Тя обяви през декември 2020 г., че е избрала морската столица за локация на своя нов офис – общо трети, след съществуващите два в София. Новият офис на Paysafe ще бъде отворен на два етапа – на 1 юни и на 1 юли. Според концепцията за развитието му ще се търсят специалисти по софтуерни разработки и професионалисти в сферата на обслужване на клиенти, владеещи различни чужди езици.

Доброто ниво на университетите в града и цялостното икономическо развитие на региона ни карат да вярваме, че Варна е чудесно място за отваряне на втори офис на Paysafe в България“, коментира пред Economic.bg Елена Димова, вицепрезидент „Човешки ресурси“ в Paysafe.

И Paysafe, и „Софтуер Груп“ изтъкват университетския характер на Варна и амбицията на морската столица да се развива като „Град на знанието“, което автоматично я изстрелва право в полезрението на гладните за кадри IT компании в България. По данни на CBN рaбoтнитe мecтa в сектора пpeз 2020 г. ca ce yвeличили c нaд 3500, макар че pъcтът нa зaeтитe ce зaбaвя заради COVID кризата и на практика е най-ниският от десетилетие насам. Прогнозата обаче е, че в петте години до 2024 г. софтуерната индустрия ще създаде нови 23 000 работни места.

Морският бриз е плюс

„Градът може да предложи много: подготвени специалисти, които идват от съществуващите големи местни и чуждестранни компании, в съчетание с удобна географска локация, конкурентни цени на офисните площи и не на последно място, възможност на фирмите да използват варненските офиси за лятна локация на своите служители от други градове в страната“, коментират от „Софтуер Груп“.

За Paysafe предизвикателството е малко по-голямо, доколкото тя тепърва отваря вратите на своя офис – на фона на пандемията от коронавирус, която изисква социална дистанция. „В офиса във Варна ще започнат да работят само колегите, които предпочитат да го правят от там, поне до началото на септември“, когато се очаква служителите на компанията да започнат да излизат от „хоум офис“ режима.

Paysafe също е фиксирала добавената стойност на морския плаж: „Освен за нови колеги, разработваме вътрешна програма за трансфер на желаещи да се преместят във Варна. Офисът ще бъде ползван и като лятна алтернатива за колегите, базирани в София.“

Коментари: 0