Мощната инжекция на Фед тласна глобалните акции нагоре

Цената на петрола се повиши с около 2%

Мощната инжекция на Фед тласна глобалните акции нагоре

Снимка: Unsplash

1080 ~ 2 мин. четене
Глобалните показатели се повишиха в четвъртък след демонстрираните от правителствата и централните банки признаци на известен успех на предприетите допълнителни стъпки за укрепване на икономиките си по време на пандемията COVID-19, предава Reuters. 

Цените на петрола също се повишиха – с около 2% на фона на опитите на ОПЕК и други производители на суровина да постигнат сделка за драстично намаляване на производството в отговор на срива в глобалното търсене от коронавируса. 

На “Уолстрийт” Dow Jones Industrial Average се повиши с 453.59 пункта, или 1.94%, до 23 877.16; S&P 500 спечели 52.4 пункта, или 1.91%, до 2 802.38; а Nasdaq Composite добави 76.63 точки, или 0.95%, до 8.167.53 пункта.

Печалбите в САЩ бях подсилени от действията на Федералния резерв, който извади тежката артилерия и представи спешни мерки за отпускането на 2.3 трлн. долара за укрепването на местните власт и малкия и среден бизнес. Централната банка на САЩ заяви, че ще започне да купува общински облигации, емитирани от държавни и местни власти, за да им помогне да се справят със здравната криза.

“Усещането остава нестабилно, но изглежда, че инвеститорите гледат нарастващия брой на случаите на COVID-19 и се съсредоточават върху признаците, че разпространението на пандемията е поставено под контрол. Това от своя страна подкрепя надеждите за сравнително бързо отпускане на ограничителните мерки”, коментира Марк Хефъли, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management.

В сряда губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че усилията на държавата за социално дистанциране работят за овладяване на вируса в една от най-горещи точки в Съединените щати. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би искал да отвори отново американската икономика, но че броят на смъртните случаи от коронавирус първо трябва да се насочи надолу.

Еврото спечели срещу долара с надеждата министрите на финансите на еврозоната да се споразумеят за по-голяма подкрепа за своите засегнати от коронавирус икономики.

Подкрепи Economic.bg