Москва съкращава разходи с антикризисен план

Без промени остават планираните разходи за отбраната

Москва съкращава разходи с антикризисен план
Правителството на Русия представи антикризисния си план, който бе оповестен още в началото на седмицата. Целта на документа е да стабилизира икономиката в условията на криза, международни санкции и спадащи цени на петрола.

Предвижда се съкращение на голяма част от разходите на федералния бюджет за 2015 г. с 10%. Въпреки това без промени остават планираните разходи за отбраната, за подкрепа на селското стопанство, за изпълнение на международните задължения на Русия. Ще се изпълняват и всички социални задължения. Реализирането на част от новите проекти ще бъде отложено.

Някои важни проекти ще получат допълнителни държавни гаранции от 200 млрд. рубли. Целта е до 2017 г. бюджетът да бъде балансиран и да няма дефицит, но ако цената на петрола се върне поне на 70 долара за барел.

Другa мярка включва подготовката за създаването на банка за обслужване на лошите дългове. За изпълнението на плана ще е нужна подготовката на около 60 законопроекта, редица укази на президента, значителен брой актове на кабинета и голям брой ведомствени документи.
Коментари: 0