Може ли кризата да заличи таксите за презаверка на самолетен билет

Експерти смятат, че авиокомпаниите може би ще променят политика си свързана с таксите за багаж

Може ли кризата да заличи таксите за презаверка на самолетен билет

Снимка: Pixabay

996 ~ 1 мин. четене

Пандемията от коронавирус, която блокира туризма по цял свят, нанесе сериозен удар върху авиационния сектор. Въпреки огромните загуби, които натрупаха авиокомпаниите, голяма част от тях временно премахнаха таксата за презаверка на вече закупен билет с цел да стимулират пътниците да започнат отново да пътуват.

Американските превозвачи са спечелили над 3 млрд. долара от този вид такси, които се събират, само за изминалата година, сочат данни на Бюрото за транспортна статистика на САЩ, което се равнява на приблизително 2% от общите приходи на превозвачите.

Пандемията обаче накара авиокомпаниите напълно да преосмислят стратегията си и за определен период премахнаха „най-мразената от пътниците такса“. „Пътниците не трябва да очакват обаче тази такса завинаги да изчезне“, казаха няколко анализатори пред CNN Business. Но е напълно възможно, кризата, през която преминава света, значително да забави процеса по връщането на този вид такси и дори да се промени политиката свързана с таксите за багаж . Хелайн Бекер, управляващ директор и аналитичен изследовател в Cowen, прогнозира, че таксите за промяна няма да се върнат в продължение на много месеци, може би дори години.

Експертите смятат, че необходимостта от „връщане“ на пътниците на борда, ще накара авиокомпаниите да преосмислят другите видове такси като например тези за чекиране на допълнителен багаж.

Подкрепи Economic.bg