Mozilla иска да измести Facebook като източник на новини

Според компанията интересите на социалната мрежа не съвпадат особено с тези на медиите

Mozilla иска да измести Facebook като източник на новини

Снимка: Facebook/ Firefox

Компанията Mozilla има амбициозен план чрез браузъра си Firefox да измести Facebook като източник на новини. Това е казал основателят и главен изпълнителен директор на Pocket Нейт Уейнър пред The Verge. Mozilla придоби Pocket през февруари 2017 г.

Pocket е услуга за онлайн съхраняване на страници за четене по-късно или по-просто казано – за съхраняване на отметки в облака. Сега обаче Mozilla възлага по-централна роля на тази услуга. При отварянето на нов подпрозорец във Firefox вече ще се показват предложени от Pocket статии, които може да са интересни за потребителя. Предложенията ще са базирани въз основа на натрупаната история на сърфиране в интернет.

„Изпробваме тази готина система за персонализация във Firefox, при която използваме вашата история на разглеждане за предоставяне на персонализирани предложения, но никакви данни не се изпращат към Pocket или Mozilla”, коментира Уейнър. „Всичко се случва в самия браузър”, добавя той.

По думите му в момента медиите разчитат много на Facebook, но интересите на социалната мрежа не съвпадат особено с тези на издателите. „Това, което е добро за Facebook, може да не е добро за издателите. И ние искаме да сме способни да създадем нещо, което е добро за всички замесени страни. Това ще отнеме известно време”, обяснява основателят на Pocket.
Коментари: 0