МРРБ предлага удължаване на срока за техническите паспорти на сградите

Новият срок, предложен в изменението на наредбата, е 12 декември 2032 г.

МРРБ предлага удължаване на срока за техническите паспорти на сградите

Снимка: Unsplash

1824 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Министерство на регионалното развитие и благоустройство публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба № 5 от 2006 г. за техническите паспорти на сградите. Предложението предвижда съставянето на технически паспорти на съществуващи строежи – публична държавна или публична общинска собственост, да се извършва в срок до 31 декември 2032 г.

Целта на изменението е да облекчи бизнеса, гражданите и централните и общински администрации от допълнително натоварване с разходи в условията на икономическо възстановяване след пандемията от COVID-19, посочват от пресцентъра на МРРБ.

Проектът предвижда технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя след извършено обследване по реда на Закона за устройство на територията. Това ще става при строително-монтажни работи, обхващащи целия строеж. За тях се изисква издаване на разрешение за строеж. Паспорт ще се съставя и при извършване на СМР, които обхващат част от обекта, но засягат конструкцията му.

Срокът за обществено обсъждане на проекта е 14 дни, а документите могат да бъдат намерени на интернет страницата на МРРБ и в Портала за обществени консултации.

В края на юни регионалният министър Виолета Комитова обяви, че министерството подготвя промяна в наредбата, като се предвиждаше изготвянето на техническите паспорти да отпадне напълно. Според тогавашните изчисления издаването на технически паспорти би струвало на всеки собственик в жилищна сграда между 200 и 1000 лв. Служебният министър Комитова тогава обяви, че това е излишна процедура, която натоварва бюджетите на хората, затова обмисля отпадането й.

Техническият паспорт съдържа цялата информация за годината на изграждане, използваните материали, вида на строителството, пожароустойчивостта и сигурността при земетресения, както и за направените ремонти в съответната сграда.

Припомняме, че срокът за издаване на техническите паспорти беше удължен до края на 2024 г. от предишният регионален министър Петя Аврамова. Тогава предложението дойде от зам.-министърът Николай Нанков заради остра обществена реакция.

Подкрепи Economic.bg