\"Мултивак\" отваря нов завод у нас и търси 150 специалисти

Предлагаме добро възнаграждение и обучаваме млади специалисти

Ивайло Димитров, управител:

\
Автор: Лора Горовска

Ивайло Димитров е управител на „Мултивак България“, дъщерно дружество на германската компания „Мултивак“, която оперира в цяла Европа. Economic.bg разговаря с него за предстоящата инвестиция за изграждане на производствено предприятие в Икономическа зона Божурище, разкриването на нови работни места и бизнес климата в България.

 Г-н Димитров, разкажете ни за дейността на компанията „Мултивак България“ ЕООД.

„Мултивак България“ е на българския пазар от 2008 г. и се занимава с продажба, сервиз и доставка на опаковъчни решения за хранително-вкусовата, медицинската и фармацевтичната индустрия. Ние сме 100% дъщерно дружество на германската компания „Мултивак“, която оперира в цяла Европа. Компанията е световен лидер във вакуумното опаковане с пазарен дял над 60%. Гордеем се с това да поставяме стандартите на нашата промишленост.

Дъщерното дружество „Мултивак България“ също се развива много добре тук в страната. Имаме двуцифрен растеж всяка година, което ни дава чувство на сигурност, че можем да се справим с предизвикателството на мащабна инвестиция.

Какво представлява проектът за инвестиция в Икономическа зона Божурище?

Проектът в Икономическа зона Божурище стартира след около месец и първият етап от него ще бъде завършен през следващата година. Създаваме ново предприятие, в което ще произвеждаме части и модули за машините „Мултивак“ за компанията ни в Германия, където ще бъдат асемблирани. След това новите машини ще бъдат разпространявани по целия свят до нашите клиенти.  Инвестицията ни ще е в размер на близо 37 млн. лв. до 2019 г. и се надяваме след това, ако нещата потръгнат по план, да я удвоим. „Мултивак“ ще осигури над 150 работни места за висококвалифицирани кадри.

Какви служители ще търси вашата компания, след като предприятието отвори врати?

Търсим висококвалифициран персонал, който да се присъедини към нашия екип. Длъжностите, които ще открием, са за инженери, специалисти по металообработване, специалисти по работа с машини с цифрово управление. В последствие ще развием и RND департамент към компанията. Заплащането е много високо за България, а и не само. Винаги съм казвал, че няма нужда наши специалисти да емигрират извън страната, защото благодарение на добрата данъчна политика в България, с нетното възнаграждение, те могат да имат много по-висок стандарт на живот тук, отколкото ако емигрират в Англия, Германия или друга държава.

Първоначално имахте колебания дали този проект да не се реализира в Румъния. Какво ви накара да изберете България?

Да, освен Румъния, Турция също беше много силен кандидат. Две бяха нещата, които натежаха в полза на България. Тя има изключително добра данъчна политика и цената на енергоизточниците е доста по-ниска. Относително ниско е и трудовото възнаграждение, но това не беше факторът, който надделя. Голямо значение имаше подкрепата на правителството, която усетихме. Това, че имаме един прекрасен екип тук, който да осъществи инвестицията.

Как определяте бизнес отношенията между България и Германия?

Като директор на немска компания в България мога да кажа, че се чувстваме много комфортно тук от 2008 г. насам. Усещаме подкрепата на българското правителство, която е особено силна през последната година и половина. Никога не сме имали бюрократични спънки. Това се дължи и на това, че имаме политика по съответствие, която спазваме много стриктно.

Като фирма, която иска да развива бизнес в страната, пред какви трудности се изправяте?

Много е важно да съкратим пътя за вземане на решения и пътя за получаване на съответните разрешителни документи за извършване на инвестиции в България. Смятам, че проектът за електронно правителство трябва да се осъществи възможно най-скоро. Като заплаха мога да откроя това, че образователната ни система не подготвя достатъчно квалифицирани кадри, които отговарят на нуждите на бизнеса в България. Реформата в областта на образованието и по-конкретно дуалното образование, е една много добра стъпка, за да може в бъдеще този проблем да се реши.

В момента изпитвате ли затруднения с намирането на квалифицирани кадри?

Все още не, защото сме добър работодател. Колкото повече инвестиции се извършват в България, толкова повече персонал е необходим. През последните години над 2 млн. души емигрираха от България и това е огромна загуба. Ние трябва да върнем част от тях обратно в България и да произвеждаме и обучаваме нови млади специалисти, които да мотивираме да останат в България.

Планирате ли след приключването на проекта да продължите да се развивате в страната?

Да, разбира се. Със сигурност ще продължим.

Коментари: 0