МВФ: Европейската икономика е двигателят на световната търговия

От организацията коментират, че възстановяването на икономиката в региона влияе и на останалата част от света

МВФ: Европейската икономика е двигателят на световната търговия

Европейската икономиката премина през впечатляващ обрат през последните години. От толкова слаба позиция, че някои страни да се нуждаят от международни спасителни мерки и централните банки да стартират безпрецедентни монетарни стимули за предотвратяване на по-големи сътресения, регионът вече се смята от Международния валутен фонд (МВФ) за „двигателя на световната търговия” и икономически растеж.

В своя най-нов доклад за региона, публикуван в понеделник, МВФ заявява, че възстановяването на Европа е толкова голямо, че се разпространява в останалата част от света. Прогнозата за европейската икономика е, че тя ще отбележи ръст от 2.4% тази година и 2.1% през следващата, след като брутния вътрешен продукт (БВП) скочи с 1.7% през 2016 г.

Подобрената глобална икономическа прогноза е основно благодарение на европейското възстановяване, коментират от МВФ. Миналата година световната търговия се забави. За тази година от Световната търговска организация (СТО) очакват тя отново да се увеличи, но протекционистките политически подходи (особено в САЩ) карат организацията да е изключително несигурна колко точно подобрение е вероятно да се наблюдава. Европа обаче дава неочакван тласък на световната икономика в това отношение.

Коментари: 0