МВФ: Глобалният икономически растеж до 3,3% през 2015 г.

Фондът запази своята прогноза за икономически растеж на еврозоната през 2015-а година от 1,5%

МВФ: Глобалният икономически растеж до 3,3% през 2015 г.

Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозите си за глобалния икономически растеж през настоящата година, като отбеляза забавянето на растежа на Китай и на останалите развиващи се пазари. В същото време отчете, че развитите икономики все още се мъчат да игнорират негативните последици от кризата. 

За 2016-а година МВФ продължава да очаква ускоряване на икономическия растеж с 3,8% (без промяна спрямо априлската прогноза). Причината за това - Фондът разчита, че икономическото възстановяване на САЩ и Европа ще набере скорост през следващата година. 

Според последния доклад на МВФ "Световни икономически перспективи" глобалният БВП ще нарасне през настоящата година с 3,3% вместо с 3,5%, според пролетния доклад на Фонда, оповестен през април. Това би представлявало най-слабото представяне на световната икономика от края на глобалната финансова криза насам (от 2009-а година насам) и известно забавяне спрямо растеж с 3,4%, регистриран през 2014-а година, пише БНР.

Фондът запази своята априлска прогноза за икономически растеж на еврозоната през 2015-а година от 1,5% и повиши слабо очакванията си за растежа през следващата година до 1,7% (от 1,6% през април). 

МВФ предупреждава, че гръцката криза рискува да охлади зараждащото се икономическо възстановяване в Европа въпреки много по-солидните бариери и механизми в еврозоната, които да ограничат евентуален "заразен ефект". 

В същото време МВФ намали доста здраво прогнозите за икономическия растеж на САЩ и вече очаква повишение на американския БВП с едва 2,5% през тази година (при прогноза през април за растеж с 3,1%) след растеж с 2,4% през 2014-а година. Фондът обаче подчерта, че тази низходяща ревизия се дължи основно на слабото представяне на икономиката на САЩ през първото тримесечие (свиване на БВП с 0,2%) и определи това влошаване като "временно явление". За 2016-а година МВФ очаква растеж на БВП на САЩ с 3,0% - малко под априлската прогноза за повишение с 3,1 процентни пункта. 

По-рано тази седмица МВФ отново препоръча на Федералния резерв на САЩ да се въздържа от скорошно първо повишение на американските лихви, за да се избегне евентуално ограничаване на икономическия растеж и риска от по-опустошителни щети на глобалните финансови пазари от една такава важна стъпка. 

МВФ намали своите прогнози за растежа на редица развиващите се икономики, но запази без промяна очакванията си за представянето на китайската икономика. Фондът потвърди априлската си прогноза за повишение на БВП на Китай с 6,8% през 2015-а и за негово забавяне до 6,3% през 2016-а година. 

МВФ обаче предупреди, че китайският икономически растеж може да се забави по-силно от очакваното с оглед на провеждания от властите в Пекин "основен ремонт" на втората по сила световна икономика и посочи за наличието на низходящи рискове, които сякаш се илюстрират от настоящата турболенция на китайските финансови пазари.

Рисковете за глобалната икономика са в "низходяща посока" (за по-слаб от очакваното растеж), се посочва в последния доклад на МВФ.

Коментари: 0