Признаците за прогрес на Гърция вдигнаха еврото

Златото се отдръпна от 4- месечното дъно

Признаците за прогрес на Гърция вдигнаха еврото

Еврото поскъпна в четвъртък, докато безопасната йена поевтиня, след като риск апетита се завърна поради наложените в Китай рестрикции върху продажбите на акции и признаците, че Гърция отбелязва прогрес в усилията си да си осигури нови източници на финансиране.

Единната валута поскъпна с 1,1% спрямо йената до 135.28 и с 0,5% до 1.1097 долара, след като Атина направи крачка напред, изпращайки пакет от предложения за реформи на своите кредитори от еврозоната.

Действително търговците заявиха, че неспособността на еврото да поддържа нива над 1.11 е ясен сигнал, че евробиковете все още не са прекалено развълнувани.

В подкрепа на настроенията бяха и плахите признаци, че китайските акции може да са достигнали дъно поне засега. Шанхайските акции поскъпнаха, след като бяха подкрепени от спешните мерки от страна на правителството, целящи да спрат сриването на пазара.

Безопасната йена отстъпи, позволявайки на долара да пробие над 122 йени, отдалечавайки се от 7- седмичното дъно на 120.41, достигнато в средата на седмицата.

Стоковите валути като австралийският долар задържаха печалбите си. Австралиецът, който често бива разпродаван по време на засилено избягване на риск, остана над 74 цента и се задържа над 6- годишното дъно на 0.7372, достигнато в средата на седмицата.

Паундът поскъпна с 0,1% до 1.5397, отдалечавайки се от едномесечно дъно на 1.5330. Валутата не реагира на широко очакваното решение на Англия да запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%.

В допълнение към Китай и Гърция, речта на председателя на Фед, Джанет Йелън, за икономическите перспективи на САЩ по- късно днес ще бъде ключова точка на фокус.

Търговци заявиха, че какъвто и да е напредък при ситуацията в Гърция ще помогне за премахването на несигурността от световната сцена и може би ще даде на Фед увереност да започне да повишава лихвените проценти по- късно през годината.

Председателят на Фед- Канзас, Естер Джордж, заяви в четвъртък, че централната банка на САЩ може да се препъне в „капан”, ако продължи да чака за още данни, които да оправдаят първоначалното повишение на лихвения процент, рискувайки бързо излитане на инфлацията или други проблеми.

Златото се отдръпна от 4- месечното дъно

Златото поскъпна в четвъртък, изкачвайки се над 4- месечното дъно, след като възстановяването на китайските акции успокои страховете от по- голям разгром при основния потребител на метала, но силата на долара ограничи печалбите.

Пазарът на злато бе укротен, след като протоколът от последното заседание на Фед, публикуван в сряда, демонстрира повишено внимание спрямо скорошното увеличаване на лихвения процент.

Спот златото поскъпна с 0,3% до 1 160.96 долара за тройунция, отдалечавайки се от достигнатото в сряда 4- месечно дъно на 1 146.75. Американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 0,4% до 1 159.20 долара за тройунция.

Златото бе под натиск поради засилените очаквания, че Фед ще увеличи лихвения процент за пръв път от повече от десетилетие, повдигайки алтернативната цена за притежаване на нелихвоносния метал.

Цените на суровините масово бяха подкрепени от възстановяването на китайските акции, след като китайският регулатор на ценни книжа взе мерки да спре спадът на цените на акциите.

Търговците също така очаквахановини за Гърция, след като председателят на ЕЦБ, Марио Драги, изрази съмнения относно спасяването на страната от фалит.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 1,8% до 15.47 долара за тройунция.

Паладият изгуби 2,5% до 634.72 долара за тройунция, след като през нощта достигна най- ниската си стойност от юни 2013 до сега. Платината бе на загуба от 0,7% до 1 022.50 долара за тройунция, след като в сряда достигна най- ниската си стойност от февруари 2009 до сега.

Пазарите за платина и паладий остават технически слаби.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0