МВФ иска още информация за скандала с Кристалина Георгиева

Редица държави подкрепят българката и искат тя да остане на поста си

МВФ иска още информация за скандала с Кристалина Георгиева

Снимка: БТА

632 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова
Скандал с Кристалина Георгиева

Управителният съвет на Международния валутен фонд поиска допълнителна информация във връзка с твърденията, че управляващият директор Кристалина Георгиева е оказала натиск върху служители на Световната банка да манипулират данни в полза на Китай, предадоха световните агенции.

Според доклада на американската кантора УилмърХейл (WilmerHale), публикуван през септември, докато е била на висок пост в Световната банка (главен изпълнителен директор), Георгиева е оказвала натиск върху екипа, изготвящ класацията "Да правиш бизнес" ("Doing Business"). Целта е била данните да бъдат така манипулирани, че анализът им да бъде в полза на Китай.

Макар Управителният съвет да постигна значителен напредък в анализа си, на последното заседание бе взето решение да се потърси повече подробна информация с цел в скоро време да се приключи с разглеждането на този въпрос, се казва в писмено заявление на говорителя на МВФ Джери Райс.

Както досега, Управителният съвет държи да бъде извършено щателно, обективно и своевременно разследване", добави Райс.

Очакваше се на петъчното заседание на Управителния съвет на МВФ да бъде взето решение по въпроса дали Георгиева ще може да запази поста си. 

Докладът на адвокатската кантора УилмърХейл предизвика широк отзвук и остри критики срещу българката. Мненията по високите етажи обаче са разнопосочни и в разгара на скандала Кристалина Георгиева все пак получи и подкрепа. Държави като Германия, Великобритания и Италия изразиха готовност да се присъединят към Франция, заставайки зад гърба на директора на МВФ и настоявайки тя да запази поста си. 

Скандалът около нея избухна в сложен момент за глобалната икономика, търсеща път към възстановяването от COVID кризата. А МВФ има ключова роля в този процес и разпределянето на средства към държавите. Подкрепи Economic.bg