С промените в Закона за пътищата до морето ще се стига за 14 часа, изчисли експерт

Ако спазваме подобно правило, ще пътуваме 14 часа до морето, твърдят специалисти

С промените в Закона за пътищата до морето ще се стига за 14 часа, изчисли експерт

Снимка: Economic.bg

848 ~ 1 мин. четене
Ако спазваме правилото за минимум 70 метра разстояние между две коли на магистралата, от София до Бургас ще се стига за 14 часа. Това е изчисление на Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Той критикува остро промените в Закона за движение по пътищата, както и двата нови нормативни акта, които произлязоха от него след разделянето му.

"Тези предложения не са направени от хора тесни специалисти. Става доста трудно за един шофьор да се справя с цялата пътна ситуация. Текстовете са доста нелогични", категоричен е той, цитиран от Nova.

Сред останалите предложения на Министерство на вътрешните работи, свързани с движението по пътищата, е спиране на не по-малко от 21 метра пред пешеходна пътека. Освен дистанцията от 70 метра на магистралата, са предвидени разстояния от 60 метра при скоростните пътища и 40 метра за останалите трасета извън града.

За новите изисквания за спиране пред пешеходна пътека Йонко Иванов казва, че са нелогични. "Важно е пешеходецът, който наближава пешеходната пътека, да има видимост и шофьорът на автомобила - също. Едни 10 метра преди пешеходната пътека са напълно логични", обясни той.

Председателят Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка обясни, че 4 организации са написали писмо до премиера и до хората, които се занимават с текстовете, законът да бъде спрян и да бъде подложен на изцяло нов регламент. 
Коментари: 0