МВР търси да назначи спешно 650 полицаи

Не достигат хора на терен, заяви министър Радев

МВР търси да назначи спешно 650 полицаи

Министерството на вътрешните работи (МВР) спешно търси да назначи 650 полицаи. Това заяви министър Валентин Радев по време на блиц контрол във парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Недокомплектът в силовото ведомство е 3500 души, като най-значим проблем е недостигът на хора на терен. 

Щатът в МВР е 49 000 души, допълни министърът, като подчерта, че битовата престъпност е приоритет.

Председателството е голямо предизвикателство за МВР, каза още той. Служителите на реда ще трябва да охраняват НДК, резиденцията в Бояна, летищата, пътищата и всички евролидери, които идват у нас.

Как МВР ще работи с по-малко пари догодина, поинтересува се социалистът Иван Иванов. От вас зависи бюджетът, отговори министър Радев.

Цветан Цветанов пък поиска отчет как се усвояват 160-те милиона евро европейска помощ за сигурността по границата. За 33 милиона евро има подписани договори. За 77 милиона евро текат процедури. За останалите текат спецификации и се подготвят процедурите.

"Атака" пък поиска обяснение за ромската престъпност. Изходът, според Валентин Радев, е образованието. Проблемът е голям, призна силовият министър, но заяви, че се прави каквото може.

В гетата това, което ведомството може да направи, е да увеличи полицейското присъствие. Полицията се бори с престъпността безкомпромисно, посочи вътрешният министър.

Той коментира още, че не вижда основание за увеличение на полицейските заплати. Преди седмица най-големият синдикат в МВР заплаши със стачка, ако възнагражденията не бъдат повишени с поне 15%.

Коментари: 0