Мъск планира да зарежда междузвездния си кораб с газ

Компанията SpaceX планира да изгради съоръжения за добив и преработка на синьо гориво и да го използва в Starship

Мъск планира да зарежда междузвездния си кораб с газ

Снимка: Elon Musk/Twitter

Илон Мъск стана най-богатият човек в света благодарение на ентусиазма, който предизвикват лъскавите електрически коли на Tesla Inc и който не спира да вдига цената на акциите на компанията. Но докато Мъск е може би най-известният главен изпълнителен директор в областта на чистата енергия, SpaceX - другата му компания - вероятно ще разчита на сондажи за природен газ, за ​​да захранва ракетата за многократна употреба Starship, предназначена да пренася хора до Луната, Марс и отвъд него, пише Bloomberg.

SpaceX смята да използва съоръжение в Южен Тексас за изстрелване на ракетите си. За целта компанията възнамерява да пробие газови сондажи, за да произвежда собствено гориво и електроенергия, показва документ на Федералната авиационна администрация, видян от медията.

Мъск отдавна се подиграва на петролната индустрия, изтъквайки възобновяемата енергия и електрическите превозни средства като ключови фактори за предотвратяване на климатична катастрофа. Но документът на FAA и коментарите на SpaceX към регулаторите в Тексас показват как, поне в краткосрочен план, някои от целите му ще зависят от добива на изкопаеми горива, които вече предизвикват критики на екологичните групи.

Мъск възнамерява да извлича въглерод от атмосферата, за да произвежда гориво, но все още не е разработен икономически ефективен метод за това. Милиардерът обяви 100 млн. долара награда за „най-добрата технология за улавяне на въглерод от атмосферата“.

Местоположението на SpaceX в Тексас ще бъде снабдявано от най-малко пет близки газови кладенеца, заедно с две електроцентрали, работещи на газ, според документа на FAA. Пречистената суровина от кладенците ще се изпомпва в хладилно оборудване, което го превръща в течен метан. А той може да се комбинира с течен кислород и други съединения, за да се получи ракетно гориво.

SpaceX не отговори на исканията за коментар. Но по време на изслушване миналата седмица пред Тексаската железопътна комисия, която регулира петрола и газа в щата, адвокатите на компанията заявиха, че газът от кладенците ще се използва за „експлоатация на ракетни съоръжения“.

Документът, видян от Bloomberg, изглежда е недовършен проект за екологичен преглед, каза говорител на FAA. Периодът за публични коментари, който приключи миналата седмица, ще бъде използван за завършване на официалния проект за оценка. След като приключи, проектът ще бъде публикуван на уебсайта на агенцията за нов кръг от публични коментари.

Компанията също така иска разрешение от FAA да изгради пречиствателна станция за газ и оборудване, което ще превърне метана в неговата течна форма. Също така планира да разшири близката слънчева ферма и да построи обезсоляваща инсталация за вода, показват записите на агенцията.

SpaceX построи крайбрежна площадка за своите ракети Falcon 9 и Falcon Heavy, които да се използват за изстрелване на сателити, но досега такова нещо не се е случвало. Сега компанията търси разрешение да го използва като място за изстрелване на космически кораби, които ще носят хора и товари до Луната и Марс, показват записите на FAA.

Потенциалната мотивация на SpaceX за производство на газ е вертикалната интеграция. Мъск използва своя стратегия, за да контролира веригите на доставки на своите компании. Чрез сондажи за газ компанията ще избягва да плаща на трета страна, която да произвежда и да доставя горивото до мястото за изстрелване.

В зависимост от съотношението на течния кислород към течния метан, едно изстрелване ще изисква десетки милиони кубически фута газ.

Дори без да се вземе предвид необходимостта от суровината, необходима за захранване на електроцентралите на SpaceX в Тексас, 10 изстрелвания годишно ще изискват приблизително половин милиард кубически фута. Това би струвало приблизително 1.37 млн. долара, въз основа на текущите бенчмаркови фючърси на газа, които се търгуват в Ню Йорк.

За да осигури този газ, SpaceX стартира дъщерно дружество на име Lone Star Mineral Development през юни. Компанията не губеше и време в изкупуването на правата върху полезните изкопаеми в района, а също така нае 806 акра, първоначално експлоатирани от базираната в Хюстън петролна компания Sanchez Energy.

Не е ясно обаче колко газ ще може да изпомпва Lone Star от находището. Окръг Камерън, където се намира стартовата площадка, не е толкова богат на гориво регион. Sanchez Energy успя да добие през 2011 г. приблизително 536 млн. куб. фута газ, показват данните на Комисията по железопътен транспорт. След това производството пада постоянно, докато в крайна сметка кладенецът не е изведен от експлоатация през март 2014 г.

Геологията не е единственото препятствие пред плановете за производство на газ на SpaceX. Компанията е изправена пред правни предизвикателства за парцел земя, който представлява малък ъгъл от закупения терен. Близкият държавен производител Dallas Petroleum Group LLC казва, че плаща данъци върху собствеността на два кладенеца там и иска от железопътната комисия да разреши спора за контрола върху кладенците с Lone Star. Преди това съдеше Sanchez Energy за достъп до кладенците и в петък измени делото, за да добави SpaceX и Lone Star като ответници.

Lone Star също купи две офшорни платформи от сондажния изпълнител Valaris Plc миналата година. Те вероятно ще бъдат използвани като площадки за кацане на ракетите за многократна употреба на SpaceX, показват записите на FAA.

Коментари: 0