МЗХГ не приема критиката на ЕК за мярката „повече българско“

Земеделското министерство казва в своя позиция, че не нарушава свободното движение на стоки

МЗХГ не приема критиката на ЕК за мярката „повече българско“
936 ~ 2 мин. четене

Министерството на земеделието и храните не смята, че осигуряването на регионална българска продукция в големите вериги нарушава европейското законодателство за свободното движение на стоки. Това става ясно от позиция на министерството на Десислава Танева, от която дойде това предложение. По-рано днес страната ни получи критика от Европейската комисия заради действията си в сектора.

„Осигуряването на регионална българска продукция в обектите на търговските вериги не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като Постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни“, казват от МЗХГ.

Според ресорното ведомство с новите изисквания по никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти в страната. Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза. МЗХГ ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална прод укция в търговските вериги”, се казва още в позицията на министерството

Земеделското министерство добавя, че чрез постановлението са предприети спешни мерки на национално ниво, които целят гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители.

От Министерството пак напомнят, че действията им са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране. „В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.“

Коментари: 0