На падащите борси само златото блести - буквално и преносно

Китайските банки са като кръстословици на китайски

На падащите борси само златото блести - буквално и преносно
3686 ~ 2 мин. четене
Автор: Бисер Манолов

Представете си, че в ръцете ви попада китайска кръстословица, и вие имате огромно желание да я решите, без да знаете и дума китайски. Нещо такова се получава и с опитите на западните анализатори да направят коректни изводи за състоянието на китайската банкова система. Всичко опира до предположения и плахо боравене с официалната статистика.

Кайл Бас е един от легендарните инвеститори, известен най-вече с това, че успешно предвиди финансовата криза в САЩ през 2008-2009 година. Неговата позиция по отношение на случващото се с китайския банков сектор е един от най-коментираните анализи през последните дни. Според същия предстоящата банкова криза в Китай, в номинално изражение, ще бъде пет пъти по-голяма от американската ипотечна криза.

Китайската банкова система за последните 10 години нарасна над десет пъти като размер на активите - от 3 трилиона долара до близо 34.5 трилиона долара. Толкова бърз растеж неминуемо е съпроводен с лошо качество на активите, но поради спецификата на отчитане това все още не е довело до съществени проблеми за финансовия сектор. Според полуофициалната информация лошите кредити са около 30%, но според неофициалната - доближават 50% от всички отпуснати кредити. Това е колосална сума, което означава, че много скоро китайските банки ще имат нужда от рекапитализация.

Според Банката за международен сетълмент в Базел по време на финансовата криза в Китай през периода 1998-2001 година лошите кредити са надхвърлили 30% от БВП на страната.

Бас счита, че Китай ще трябва да „напечата“ юани на стойност приблизително 10 трилиона долара, за да рекапитализира банковата си система. В момента нивото на валутни резерви на централната банка е приблизително 3.3 трилиона долара, което на фона на декапитализираната банкова система изглежда твърде недостатъчно..

Бас не е първият инвеститор, който предрича свирепи сътресения във финансовата система на Китай. През 2001 г. беше издадена книгата „Предстоящия колапс на Китай“ на Гордън Чанг. До този момент това не се случи, но според мнозина анализатори „този път е различно“.

Не може да има абсолютно никакво съмнение, че ако нещо подобно се случи в Китай, това ще има отзвук в цял свят.

Не знам дали анализът на Бас е повлиял значително на инвеститорите при определяне на поведението им, но през последните дни на падащи борси, единственият актив, който наистина блести, в пряк и преносен смисъл, е златото.

То достигна нивото от 1234 долара за тройунция и, както изглежда, много скоро ще видим нивото от 1300 долара.

Впрочем, акцент върху потенциала на златото като инвестиция бе  публикуван в сайта преди повече от месец и, както се казва: „На печелившите – честито!“.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg