\"На тези избори сме с най-лошите резултати от времето на Дуайт Айзенхауер“

Президентът на САЩ Барак Обама признава загубата на демократите на вота за Конгреса

Цитат на деня:

\

Снимка: Huffington Post

3650 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

„На този рунд на изборите наборът на щатите, вероятно е най-лошият от времето на Дуайт Айзенахуер“. От това се оплака президентът на САЩ Барак Обама, чийто рекордно нисък рейтинг „спомогна“ за загубата на демократите на първичните американски избори за Конгреса.

Американският държавен глава по този начин бе принуден да си признае, че ситуацията на междинния вот за Конгреса е „неблагоприятна“ за управляващите демократи.

Kaкто показват предварителните резултати, опозицията от Републиканската партия е на път да има мнозинство в горната камара на Конгреса - Сената на САЩ. Те също така най-вероятно ще разполагат с още по-голямо мнозинство в долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, където и без това са с повече гласове.

„На изборите за губернатори демократите също са неприятно изненадани, както е в традиционно „демократичния“ щат Мериленд, където победата този път отиде при републиканеца Лари Хогън“, коментира по темата американският вестник The Washington Post.

Водещата щатска телевизия CNN пък иронизира, че като цяло „отношението на избирателите към Обама не внушава особени надежди на демократите“: „Шест от десет запитани по време на екзитполовете заявиха, че са „ядосани“ или „неудовлетворени“ от президента Обама“.

Барак Обама в петък ще бъде принуден да се срещне с лидерите на двете партии в Конгреса. Целта на срещата ще е в това да се обсъди по-нататъшната работа в условията, в които и в двете камари мнозинството е за републиканците.

Източниците на CNN в двете партии твърдят, че Белият дом е поканил лидерите им за следизборна среща. „В момента е самият разгар и преди обявяването на окончателните резултати, което е още далеч, става очевидно, че и сега демократите предричат загуба на мнозинството си в Сената и им предстои да започнат да обсъждат как да работят в такива условия“, обобщи специалният кореспондент на телевизията Дана Бъш.

Подкрепи Economic.bg