Над 1 млн. бежанци може да тръгнат към България

Алтернативните пътища през страната ни вече са ясни

Над 1 млн. бежанци може да тръгнат към България
3653 ~ 1 мин. четене

Има опасност около 1 100 000 бежанци да потеглят към България след закриването на "Балканския маршрут" и споразумението между ЕС и Турция. Това заяви официално австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер. Тя призова да се затвори и „Източнобалканският маршрут“.

По думите й вече са ясни алтернативните пътища през България след затварянето на македонско-гръцката граница.

Лайтнер коментира, че има увеличение на действията на трафикантите на хора в посока на България. В момента се създават нови коридори за масова миграция.  Австрийският  вътрешен министър подчерта пред местната телевизия ОРФ, че е необходимо да се полагат повече усилия в тази част на Европа.

Лайтнер посочи, че е скептична относно договора между ЕС и Турция, защото според нея това споразумение не решава проблема. Тя изрази мнение, че трябва да се продължи с охраната на границите на Австрия навсякъде, където е необходимо.

Австрийският министър определи действията на т.нар. доброволци и служители на неправителствени организации по гръцко-македонската граница като "безотговорни", които принуждават хората да стоят в блатото в Идомени (Сухово) с цел повторното отваряне на "Балканския маршрут", предаде БГНЕС.

Преди седмица с тяхна помощ над 1500 мигранти нахлуха нелегално на територия на Република Македония. Ден по-късно всички те бяха върнати обратно в Гърция.

Подкрепи Economic.bg