Над 1 млн. бежанци влезли в ЕС през 2015 г.

Това е най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам

Над 1 млн. бежанци влезли в ЕС през 2015 г.

През 2015 г. в Европейския съюз броят на бежанците и мигрантите, пристигнали по суша и море, надхвърля 1 млн. души, съобщиха от Международната организация по миграцията, предаде Reuters.

Числеността им през последната година е четири пъти по-голяма от миналата година, отбелязва Асошиейтед прес. Половината от тях са сирийци, които бягат от войната, около 20% – афганистанци, а около 7% - иракчани.

Към 21 декември в шест страни от съюза (България, Гърция, Италия, Испания, Малта и Кипър) са пристигнали 1 005 504 мигранти, като голяма част от тях (816 752), са пристигнали по море в Гърция. Близо 3700 са се удавили, опитвайки се да прекосят Средиземно море.

Това е най-тежката бежанска криза за Европа от Втората световна война. Тази година само в Германия са влезли около 1 млн. души, но бройката включва и много хора от балканските страни, пристигнали по-рано през годината. Сред бежанците са и десет души с фалшиви сирийски паспорти, които са ги получили от хората, продали документи на парижките атентатори, отбелязва в. "Билд".

Германските служби за сигурност знаят за съществуването на тези бежанци, но нямат информация къде в момента се намират притежателите на тези паспорти, тъй като те вече са напуснали имиграционните центрове. Издирването им се усложнява от факта, че при влизане в Германия не са им били снети пръстови отпечатъци, пише "Билд".

По-рано германски медии са съобщавали, че бойци от "Ислямска държава" се занимават с продажба на сирийски документи, предаде БТВ. Джихадистите са се сдобили в Сирия, в контролираните от тях територии, с празни бланки за паспорти, в които със специално оборудване се вписват необходимите данни и се добавя снимка. На черния пазар такъв сирийски паспорт струва от 1000 до 1500 долара.

Коментари: 0