Над 20 хил. ученици ще обучават в класни стаи на бъдещето

23 български училища ще получат 2,6 млн. лв.

Над 20 хил. ученици ще обучават в класни стаи на бъдещето

Над 20 хил. български ученици от 23 училища в цялата страна ще имат възможност да се обучават в нови кабинети по биология, физика, химия, информатика, предприемачество и езиково обучение от 2017 година. Фондация „Америка за България” обяви финалистите в конкурса „Училища на бъдещето”. Те ще получат общо 2,6 млн. лева.

Конкурсът „Училища на бъдещето“ се провежда вече 6 години, а външната експертна оценка на резултатите от него показва, че след обновяването на учебната среда, децата значително са подобрили функционалната си грамотност. Те се справят много по-добре с четенето на графики, таблици и усвояването на знания по български език и природни науки. Освен това, учениците отбелязват по-добри умения в конкретни ситуации от реалния живот. В 71% от училищата, финансирани по програмата „Училища на бъдещето“, учениците са доволни, че учат в това училище.

Външната оценка на конкурса „Училища на бъдещето“ е изготвена от институт „Отворено общество“ и е базирана на проучване сред  60 хил. ученици за периода на последните 5 години.

В последното издание на конкурса участваха общо 270 проектни предложения. Кандидатури пристигнаха от 133 различни населени места в България в две категории: до 50 хил. лв. и от 50 хил. до 200 хил. лв. В края на месец май 2016 г. бяха избрани 23 училища финалисти. 

Коментари: 0