Над 5 млрд. евро вложени у нас по плана \"Юнкер\"

Българските предприемачи трябва да са по-активни в изготвянето на проекти

Над 5 млрд. евро вложени у нас по плана \
3686 ~ 1 мин. четене

За по-малко от половин година от стартирането на плана "Юнкер" у нас има повече от 80 проекта на стойност над 5 млрд. евро, заяви ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев пред БНТ.

Той призова българските предприемачи да са по-активни в изготвянето на проекти за получаване на средства по плана. Само да стоим и да чакаме някой да ни изсипе една торба пари отгоре - няма да стане, каза още той.

Според него, Европа трябва да изпълнява решенията на нейните ръководители. След като беше взето решение за разследване на 160 000 мигранти, досега разселени са само 272-ма. Ако така вървят нещата, няма да стигнем далече. В това отношение България стои добре – у нас има изградена съответната инфраструктура за посрещане на бежанците. В случая България не е проблематична, но в някои страни има тенденция да не се изпълняват решения, които се вземат заедно, посочи Златев.

По думите му, през 2016 г. основна задача на ЕК ще бъде справянето с бежанската криза, но важно ще е и функционирането на комисията "Юнкер".

Подкрепи Economic.bg