Над 612 хиляди безработни във Великобритания от март до май

Заплатите на почти 9 милиона души били подпомогнати от правителството

Над 612 хиляди безработни във Великобритания от март до май

Хора чакат на спирка на метрото в Лондон

Снимка: БТА

Броят на работещите в Обединеното кралство е спаднал с 612 хил. души между март и май, сочат официалните данни. Службата за национална статистика (ONS) заяви, че броят на свободните работни места през май също е спаднал до рекордно ниско ниво, предава BBC. Актуалните данни отразяват въздействието на шестте седмици блокировки в Обединеното кралство, целящи да ограничат разпространението на коронавируса. 

През това време по правителствена схема бяха подпомогнати почти 9 млн. работещи. Според икономистите, докато не приключи нейното действие през октомври, пълното въздействие на пандемията върху заетостта във Великобритания няма да се усети. 

Джонатан Атхоу от националната статистика заяви: „Забавянето на икономиката сега видимо се отразява на пазара на труда, особено по отношение на отработените часове. Ранните показатели за май сочат, че броят на служителите е намалял с над 600 000 в сравнение с март.“

Той добави, че броят на хората, които са подали молби за обезщетения, отново се е увеличил, въпреки че „не всички от тези хора непременно са безработни“.

Работещите, подпомагани по правителствената схема, която плаща 80% от заплатите до 2 500 британски лири на месец, се класифицират като наети, но не им е позволено да работят. Много от тях ще се върнат на работа, но и много няма да се върнат, отбелязва Guardian.

Нивото на безработица във Великобритания за трите месеца до април 2020 г. се изчислява на 3.9% – или с 0.1 процентни пункта по-висока спрямо година по-рано, но до голяма степен непроменено спрямо предходното тримесечие.

Заплатите също падат в реално изражение за трите месеца до април 2020 г. за първи път от януари 2018 г.

Броят на кандидатите за обезщетения за безработица (включително нископлатените и безработните) достига 2.8 милиона през май.

"Молбите за обезщетения за безработица във Великобритания остават над 500 000 през април, което е по-голямо от очакваното ниво, но по-ниско от броя през март, който достигна огромните 1.32 милиона души, спрямо обявените по-рано 856 000 души. За икономиката на Обединеното кралство е важно тези цифри да започнат да падат бързо, тъй като магазините отварят и блокировките се облекчават, иначе Великобритания ще бъде в лоша форма", коментира Нийл Бирел, главен инвестиционен директор в Premier Miton.
Коментари: 0