Награждават най-екологичните общини в България

Местните власти ще се съревновават в 4 категории

Награждават най-екологичните общини в България
212 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Най-екологичните общини в България ще могат да участват и да бъдат отличени в нов конкурс – Екообщина. Инициативата е организирана от Посолството на Република Франция и Френския културен институт. Тя получава подкрепата на българските институции – Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и на компании като Schneider Electric, Veolia, Renault Nissan, Saint Gobain Weber и др., предаде репортер на Economic.bg.

Целта на инициативата е възстановяване на здравословна заобикаляща среда. Проблемите трябва да се решат на местно равнище. Всяка от 265-те общини търси решение на проблемите, свързани с енергийна ефективност, транспорт и мобилност, управление на води и отпадъци. Инициативата е важна, както за българските общини, така и за хората, които живеят там.

„Проблемите са глобални, но ще намерят своите решения на местно равнище. Водите, битовите отпадъци, транспортът трябва да се управляват устойчиво. Проблемите са постоянни, засягат всички общини, затова се обръщаме към тях. Те трябва да разработят собствени решения или да се възползват от вече измислени такива, посочи посланикът на Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.  

Трудностите пред общините са сходни. Благодарение на инициативата, те могат да обменят опит помежду си, да вземат пример от колегите си и да си сътрудничат с тях. Предвидена е обмяна на опит с френски експерти и представители на местните власти.

„Много работни места зависят от водата и са свързани с нейната сигурна доставка. Конкурсът ще популяризира постиженията на българските общини и ще отличи тези от тях, които устойчиво управляват водите и отпадъците си“, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

Общините ще бъдат оценени и отличени в 4 категории: енергийна ефективност, управление на водите, управление на битовите отпадъци, мобилност. Във всяка категория независимо жури ще определя победител в 2 категории: община под 10 хил. и община над 10 хил. жители. 

За най-успешните местни власти са предвидени 8 награди, които ще бъдат предоставени от министерствата, партньори на конкурса и бизнес партньорите.

Всяка община, която има желание да участва, трябва да попълни специален въпросник. Ще се проведат 4 тематични семинара – на 6 април, посветен на водите, на 19 април, свързан с управлението на отпадъците, на 19 май, посветен на мобилността и на 16 юни, свързан с енергийна ефективност.

Инициативата има и собствен сайт – Ecoobchtina.bg, където е налична цялата необходима информация.

Подкрепи Economic.bg