Находката на Турция може да промени енергийния пейзаж

Част от природния газ може да бъде изнасян за съседни страни като България, Сърбия и Румъния и да осигури конкуренция за руския газ

Находката на Турция може да промени енергийния пейзаж

Снимка: БТА

Откриването на турското находище от 320 млрд. кубически метра природен газ в Черно море в петък „би било трансформационно“ за страна, която традиционно разчита на скъп внос, за да задоволи своите енергийни нужди.

„Дори официалната... цифра, дадена от президента Реджеп Тайип Ердоган, да бъде третирана като оценка на природния газ, това е най-голямата находка в Турция – с голям резерв – и едно от най-големите световни открития през 2020 г.“, каза Томас Пюрди, анализатор от изследователския екип на Wood Mackenzie.

През миналата година турската сметка за внос на енергия възлиза на 41 млрд. долара. Ердоган каза, че страната възнамерява да започне извличането на газ от находището през 2023 г., тъй като тя се стреми да стане нетен износител на енергия.

Пюрди заяви, че находката потвърждава и въглеводородния потенциал на Черно море след няколко разочароващи кладенци в България.

Изследванията на Турция идват, след като мащабни открития в Източното Средиземноморие предизвикаха смяна на играта за Египет и Кипър. Турция разчита на тръбопроводи от Русия, Азербайджан и Иран, а делът на вноса на втечнен природен газ продължава да расте.

Това откритие може да има далечни последици за бъдещия внос на газ и предстоящите преговори с доставчици – „Газпром“, Азербайджан и Иран“, казва Мъри Дъглас, научен директор на Европейския екип за газ и втечнен природен газ в Wood Mackenzie.

Наим Аслам, главен пазарен анализатор в ThinkMarkets нарече находката „смяна на играта“ и допълни, че Турция вече няма да трябва да зависи от доставките на САЩ.

Турция ще се надява да повтори успеха на Египет, чиято икономика се възстанови на фона на открития на газ в източното Средиземноморие, които започнаха с газовото находище „Зохр“ и превърнаха северноафриканската страна от вносител на газ в нетен износител.

Турският сондажен кораб „Фатих“ извърши проучвателни дейности в сектор „Туна-1“ в западно Черно море през изминалия месец. Експертите обаче заявиха, че находката ще се нуждае от милиарди долари инвестиции за изграждане на инфраструктура за производство и доставка.

Пюрди заяви, че може да отнеме до десетилетие, докато газът от Черно море бъде пуснат в търговска употреба, като датата на добив за 2023 г. изглежда амбициозна.

Ранните дни са, но всяко бъдещо развитие би струвало милиарди долари. Дълбоководните проекти са сложни във всяка среда, но Черно море създава допълнителни логистични предизвикателства, които трябва да бъдат управлявани“, каза той.

„Това е един от факторите, които спряха мегапроекта Neptun Deep в Румъния, разположен само на 100 километра северно от кладенеца „Туна“.

Според експерти откриването на газ в Турция също ще трябва да бъде оценено чрез пробиване на повече кладенци, за да се потвърди прогнозата за размера на резервите.

Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез заяви в петък, че експлоатацията на наскоро откритото поле ще се управлява от държавната енергийна компания TPAO.

Но като цяло откритието със сигурност ще има положително влияние върху лирата и енергийните запаси в Турция.

Турция е замесена в териториални спорове с Гърция и Кипър в източното Средиземноморие, докато търси нефт и газ в оспорвани води. ЕС вече изрази възражение срещу проучвателните дейности.

Ердоган обаче заяви в петък, че Турция ще ускори операциите в Средиземно море. „Няма да спрем, докато не станем нетен износител на енергия“, каза той в петък.

Турция консумира 45 млрд. кубически метра газ през 2019 г.

Робин Милс, главен изпълнителен директор на Qamar Energy, заяви, че новите запаси от газ биха могли „да осигурят около 40 на сто от търсенето на Турция при разумно 20-годишно плато“.

Той заяви, че търсенето на газ в Турция намалява поради икономически проблеми и преминаването към въглища, възобновяеми енергийни източници и в крайна сметка ядрена енергия.

Дъглас каза, че „въпреки коронавируса, търсенето на газ в Турция е спаднало само с 3% (тази година) спрямо миналата година, което е по-малко от тежкия спад от много други европейски пазари ".

Според анализаторите новата находка ще направи турския пазар на газ по-конкурентоспособен и ще създаде предизвикателства за доставчиците.

Азербайджан засега е в безопасност, но Русия и Иран могат да загубят обемите при новата находка и вноса на втечнен природен газ, които също нарастват. И накрая, част от газа може да бъде изнесен за съседи като България, Сърбия и Румъния, като отново ще осигури конкуренция за руския газ“, допълва Милс.

Коментари: 0