10-те най-богати личности в историята

Информацията се основава на проучвания на икономисти и историци

10-те най-богати личности в историята
5190 ~ 4 мин. четене
Автор: Кезим Медев

Кой ли е бил по-богат, Джон Д. Рокфелер или Чингис Хан? Отговорът на този въпрос може да затрудни всеки. В класацията на time.com ще откриете 10-те най-заможни хора в историята на света. Информацията се основава на голям брой проучвания и интервюта, направени съвместно с икономисти и историци. Почти невъзможно е да се правят подобни сравнения, на неща случвали се през коренно различни периоди от историята на Земята. В следващите редове, все пак може да видите 10-те личности наредени в класация, която има за цел да покаже тяхната икономическа власт и богатство.

10. Чингис Хан
Живял: 1162 г. - 1227 г.
Държава: Монголска империя
Богатство: Наистина много земя, но почти нищо друго


Чингиз Хан несъмнено е един от най-успешните военачалници на всички времена. Начело на Монголската империя, която се простирала от Китай до Европа, той контролирал една от най-големите държави, съществували някога. Въпреки това, съвременните учени твърдят, че той никога не е трупал богатство. Напротив, щедростта на Хана била ключов фактор за неговото влияние и репутация.

9. Бил Гейтс
Живял: 1955 г. - до момента
Държава: САЩ
Богатство: 78.9 милиарда долара


Гейтс е роден през 1955 г. и живее в САЩ. Богатството му се оценява на 78,9 милиарда долара. Той към момента е най-богатият жив човек на света, а неговото забогатяване е лесно да бъде проследено и обяснено. Тази година от Forbes изчислиха нетната стойност на всички активи на основателя на Майкрософт на 78,9 милиарда долара.

8. Алън Руфус (познат още като Алън червеният)
Живял: 1040 г. - 1093 г.
Държава: Англия
Богатство: 194 милиарда долара


Племенник на Уилям Завоевателя, към когото се присъединява в похода му за завладяването на Нормандия. Руфъс оставя наследство от 11 000 паунда. Тази сума представлява 11 % от брутния вътрешен продукт на Англия по онова време. Това пренесено в днешно време ще рече, че Алън Червения имал 194 млрд. долара.

7. Джон Рокфелер
Живял: 1839 г. - 1937 г.
Държава: САЩ
Богатство: 341 милиарда долара


През 1863 г. Рокфелер започва да инвестира в петролната индустрия и до 1880 г. неговата компания „Стандарт Ойл“ контролира 90 % от американската петролна продукция. Според съобщението за смъртта му, поместено в New York Times, богатството му се оценявало на 1,5 млрд. долара. Тази цифра била изчислена чрез федералния данък за приходите от 1918 г. Тогава тази сума се равнява на почти 2 % от икономическата производителност на САЩ за същата година. Това богатство в днешно време би се равнявало на 341 млрд. долара. 

6. Андрю Карнеги
Живял: 1835 г. - 1919 г.
Държава: САЩ
Богатство: 372 милиарда долара


Карнеги вероятно е най-богатият американец за всички времена. Шотландският емигрант продава компанията си Ю Ес Стийл на Джей Пи Морган за 480 млн. през 1901 г. Тази сума се равнявала на около 2,1 % от БВП на Щатите за същата година. Преизчислено към днешни дни това прави 372 млрд. долара.

5. Йосиф Сталин
Живял: 1878 г. - 1953 г.
Държава: СССР
Богатство: Пълен контрол над нация с 9,6% от световния БВП


Сталин е необикновена фигура в съвременната история на икономиката – диктатор с абсолютна власт над най-голямата икономическа сила в света. Макар, че богатството на Сталин е почти невъзможно да се отдели от богатството на СССР, неговата уникална комбинация от икономическа мощ и пълен контрол над държавата кара болшинството икономисти да го смятат за един от най-богатите хора на всички времена.

4. Акбар I
Живял: 1542 г. - 1605 г.
Държава: Индия
Богатство: Управлява империя с 25% от световния БВП


Акбар І е най-великият император от династията на Могулите в Индия. По време на управлението си той контролирал близо една четвърт от световното икономическо производство. Журналистът от списание Форчън Крис Матюс цитира покойния вече икономически историк Ангъс Мадисън, който твърди че индийският годишен БВП при управлението на Акбар е сравним с този на Англия по време на управлението на Елизабет, но с „управляваща класа, чийто екстравагантен стил на живот надминава този на европейското общество“.

3. Император Шензонг
Живял: 1048 г. – 1085 г.
Държава: Китай
Богатство: Управлява империя с 25%-  30% от световния БВП


Според проф. Роналд Едуардс, историк в областта на китайската икономика от времето на династия Сонг в университета Тамканг, империята е създавала между 25 и 30 % от световната икономическа продукция, по времето, когато достига най-високите нива на възхода си. Богатството на империята идва от две страни – технологичните иновации и изключителното умение за събиране на данъци. 

2. Октавиан Август
Живял: 63г. пр. Хр. – 14г. сл. Хр.
Държава: Рим
Богатство: 460 трилиона долара


Не само управлението на Император Октавиан Август в Древен Рим е белязано с икономическата мощ от създаването на 25-30 % от стопанското производство в света, но според проф. Иън Морис, професор по история в Стафорд, Август в даден момент той лично притежавал богатство равняващо се на 1/5 от това на управляваната от него империя. Това състояние в днешно време би се равнявало на 4,6 трилиона долара.

1. Манса Муса
Година: 1280 г. - 1337 г.
Държава: Мали
Богатство: Той е по-богат от всеки. Случай, който трудно може да се опише


Според проф. Ричард Смит от Ферум Колидж, западноафриканското царство на Муса вероятно е било най-големият производител на злато в света, по време, когато имало особено голямо търсене на благородния метал.

Но колко всъщност е бил богат Муса? Наистина няма начин да се даде точна оценка на богатството му. Сведенията са оскъдни или напълно липсват, а съвременни нему източници описват царските богатства по начин, който е неразбираем днес.Подкрепи Economic.bg