Най-богатите британци са спечелили 28 млрд. долара от Brexit насам

Това контрастира с по-широката икономическа стагнация във Великобритания след референдума

Най-богатите британци са спечелили 28 млрд. долара от Brexit насам

Джеймс Дайсън

Снимка: Twitter профил

1768 ~ 2 мин. четене

Поне една група жители на Великобритания процъфтява след решението на страната за Brexit - и те са от ексклузивния клуб на милиардерите.

Общо 15-те британци, които са част от Индекса на милиардерите на Bloomberg, са добавили 28 милиарда долара към богатството си, след като страната е гласувала за напускане на Европейския съюз на 23 юни 2016 г., включително 18 милиарда долара досега тази година. 

Общото им богатство сега възлиза на 109 млрд. долара.

Двама от тях, които са поддръжници на Brexit, са получили и повечето от печалбите. Джим Ратклиф и Джеймс Дайсън са добавили общо 20 милиарда долара към състоянието си след гласуването на референдума.

Самият Ратклиф измества Хю Гросвенър, херцога на Уестминстър, като най-богатия човек във Великобритания.

Тази сума не е много далеч от очакваните £39 млрд. (51 млрд. долара), които Великобритания ще трябва да плати, за да уреди задълженията си с Европейския съюз при "развода".

Увеличаването на техните богатства контрастира с по-широката икономическа стагнация във Великобритания след гласуването. През февруари управителят на Bank of England Марк Карни заяви, че икономиката страда сред "мъглата на Brexit", тъй като банката понижи позицията си за растеж за тази и следващата година.

Докато пазарът на труда остава силен, предприятията намаляват разходите, опасявайки се, че икономическото забавяне може да се превърне в тежка рецесия, ако Великобритания напусне ЕС, без да се смекчи ударът с някаква сделка.

Най-богатите британци обаче са успели да се ориентират в тези несигурности. Повече от половината британски предприемачи в класацията на Bloomberg вече не са жители на Великобритания.

През февруари Sunday Times съобщи, че 66-годишният Ратклиф изследва начини за структуриране на богатството си, за да спести до 4 млрд. паунда данъци, включително евентуално преместване в Монако.

Неговата компания за химикали Ineos харчи милиони, спонсорирайки професионален екип по колоездене, а миналата седмица милиардерът заяви, че все още не е изоставил идеята си за придобиването на футболния клуб Челси.

Ето и с колко се е увеличило богатството на най-богатите британци от 2016 до 2019 г.:


Коментари: 0