Най-богатият човек в Азия предизвиква Джеф Безос

Компанията на Мукеш Амбани прави собствена платформа за е-търговия в Индия

Най-богатият човек в Азия предизвиква Джеф Безос

Мукеш Амбани

4943 ~ 1 мин. четене
Най-богатият човек в Азия е подготвил предизвикателство за най-богатия човек в света - Дфеф Безос от Amazon.

Мукеш Амбани, председател на Reliance Industries, е близо до стартирането на собствена платформа за електронна търговия - Reliance Retail - за да се конкурира с Amazon и Flipkart в Индия, според хора, запознати с въпроса.

Reliance е една от най-мощните компании в Индия с нарастващо присъствие на пазара на дребно в страната,доминиран от квартални магазинчета.

Целта на Амбани е да създаде онлайн пазар, подобен на Alibaba, който ще позволи на офлайн търговците и магазини да продават продуктите си онлайн на индийските потребители, заявиха източниците, пожелали анонимност, пише CNBC

С 500 милиона интернет потребители и електронна търговия, която расте с 30% годишно, Morgan Stanley оценява, че онлайн търговията на дребно в Индия ще достигне обем от $200 милиарда до 2027 година.

Reliance освен това има широка база абонати чрез мобилната широколентова връзка на мобилния си оператор Reliance Jio.

"Reliance Jio въведе почти безплатен мобилен широколентов достъп преди няколко години и това наистина създаде среда, в която всички започнаха да се пристрастяват към използването на интернет в движение", заяви Динеш Моорджани от Comcast Ventures.

По-рано тази година правителството на Индия издаде нови насоки за електронна търговия, насочени към чуждестранни играчи Amazon и Walmart (която придоби местната Flipkart за около $16 милиарда миналата година), което усложнява тяхното разширяване в Индия. И двете компании от САЩ са похарчили милиарди, опитвайки се да се възползват от пазара на Индия, а Amazon има повече работни места в Индия, отколкото във всяка друга страна извън САЩ.
Коментари: 0