Най-богатият човек в Тайван се оттегли от Foxconn

На мястото на Тери Гу, който може да се кандидатира за президент, застава Ян Лиу

Най-богатият човек в Тайван се оттегли от Foxconn

Снимка: БТА

Тери Гу, председател на Foxconn, най-голямата в света компания за асемблиране на потребителска електроника в света, която работи за гиганти като Apple, обяви официално оттеглянето си от компанията днес.

Новината идва на фона на спекулациите, че той може да планира кандидатиране за президентския пост следващата година.

68-годишният Гу съобщи за оттеглянето си на годишното събрание на акционерите на компанията, където бе заобиколен от ентусиазирана тълпа, докато напускаше заседателната зала.

Членовете на борда на Foxconn избраха за председател Ян Лиу, който досега ръководеше дивизията за полупроводници.

Гу все още не е обявил официално кандидатурата си за президент и изобщо не спомена темата на общото събрание.

Неговата оставка влиза в сила от 1 юли и е поредното предизвикателство за Foxconn, която бе засегната от търговската война между САЩ и Китай и забраната на САЩ американски фирми да доставят технологични компоненти на китайския технологичен гигант Huawei заради опасения за сигурността.

Гу заяви пред журналисти, че е призовал Apple да премести своето производство във високотехнологичен Тайван, на фона на предположенията, че Apple е поискала най-големите й доставчици, включително Foxconn, да обмислят пренасочване на част от производството от Китай.

„Говорейки от името на Тайван, аз призовавам Apple да дойде в Тайван. Мисля, че това е много възможно", каза Гу.

Напоследък Гу сякаш е насочил вниманието си към кандидатурата си за президента, най-вероятно за опозиционната и про-китайски настроена Народна партия.

Гу се нарежда сред най-богатите хора в Тайван, а състоянието му се оценява от Forbes на 7,8 млрд. долара. Той казва, че националистите трябва да проведат дебати, за да изберат своя кандидат.

Той ще бъде първият тайвански бизнес магнат, който се кандидатира за президентски пост и може да се хареса на тайванците, недоволни от стагнацията на доходите, които биха искали да видят различен, по-бизнес ориентиран стил на лидерство, коментира "Форчън".

Настоящият президент Цай Инг-уен е възпрепятстван от ниските оценки на общественото одобрение и дипломатическото ембарго, наложено от Китай, който твърди, че островът е негова собствена територия.

Гу обаче вероятно ще се сблъска с критики от страна на китайските скептици в Тайван върху 12-те фабрики на Foxconn в девет китайски града и близките му връзки с китайското правителство.

През 2017 г. Foxconn обяви, че планира да инвестира 10 млрд. долара в щат Уисконсин в САЩ и да наеме 13 000 души, за да построи фабрика за LCD, която да прави екрани за телевизори и други устройства.
Коментари: 0