Най-големите технологични скандали през 2017 г.

Годината бе изпъстрена с всевъзможни разкрития

Най-големите технологични скандали през 2017 г.

Снимка: Pexels

За света на технологиите 2017 г. се оказа бурна и противоречива. Освен с иновации и любопитни джаджи, тя ще остане в историята и като година, изпъстрена със скандални разкрития за сексуални посегателства и ролята на социалните мрежи в избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ например. Фалшивите новини и речта на омразата се превърнаха в камъче на раздор между някои играчи и големите компании, които повече от всякога искат да се разграничат от негативните тенденции. Не стига това, ами в последните дни от годината стана ясно, че Apple умишлено е забавяла старите си смартфони, което провокира вълна от недоволство.

Накратко, 2017 г. беше всичко друго, но не и скучна. В следващите редове може да си припомните най-големите скандали в технологичния свят за последните 12 месеца, селектирани от Business Insider. 

Януари: #DeleteUber 

Кой можеше да предположи, че кампанията #DeleteUber през януари вещае само началото за една наистина лоша година за Uber. Още през първия месец на 2017-а компанията за споделено пътуване си навлече гнева на потребителите заради връзките си с президента на САЩ Доналд Тръмп. Над 200 000 души изтриха профилите си от приложението само за няколко дни заради отказа на Uber да се противопостави на мигрантската политика на новоизбрания държавен глава. 

Наред с факта, че редица градове по света решиха да изгонят компанията от своите улици, сътресенията в самата организация допълнително вдигнаха градуса на напрежението. Името на Uber се свърза със сенчести бизнес практики, а междувременно стана ясно, че има служители с непристойно поведение, включително такива, упражняващи сексуален тормоз. 20 от тях бяха уволнени. 

Всичко това доведе до оставката на изпълнителния директор Травис Каланик, който бе принуден да я подаде след бунт на инвеститорите. Примерът му бе последван и от много други висши ръководители в Uber. 

Февруари: Бившият инженер на Uber Сюзън Фауър повдигна завесата към сексуалния тормоз и дискриминацията в компанията

С публикация в блога си бившата по това време служителка на Uber Сюзън Фауър разкри, че е била подложена на сексуален тормоз и полова дискриминация в компанията. В текста си тя подробно описва нещата, които са ѝ са се случили. Това даде старт на вътрешно разследване по темата, подето лично от Травис Каланик и което впоследствие се оказа повод за собствената му оставка. 

За Фауър обаче скандалът доведе до сключването на филмова сделка, като в момента се очаква и такава за написването на книга. 

Февруари: YouTube звездата PewDiePie пусна видеа с антисемитски послания

Това доведе до разтрогване на отношенията му с Disney. Феликс Келберг, както е истинското име на влогъра, стана популярен в мрежата с цветущите си клипове, посветени на видеоигри. Неуместните му антисемитски шеги обаче се върнаха обратно към него като бумеранг. YouTube сложи край на втория сезон на „Scare PewDiePie“ и премахна Келберг от листата си за предпочитани рекламни канали. 

Февруари: Автомобилна компания Waymo съди Uber

Двете компании за споделено пътуване влязоха в съда, след като Waymo повдигна обвинения срещу Uber, че е използвала откраднати от нея технологии. Става дума за иновации в областта на автономните превози. Спорът помежду им достигна грозни низини, а Waymo предяви иск от 1 млрд. долара за нанесени щети и поиска публично извинение от Uber. 

Март: Брандове бойкотираха YouTube

Причината бе, че техните реклами се появиха върху клипове с екстремистко съдържание. Това принуди редица компании да изтеглят посланията си от YouTube. Тогава над 250 марки замразиха отношенията си с видео портала, което провокира анализаторите да прогнозират загуби в порядъка на 750 млн. долара за Google, собственик на YouTube. До юни някои от големите играчи все пак се върнаха към рекламирането в канала, много други обаче не последваха примера им. 

През ноември отново имаше новина за изтеглени реклами на големи компании, след като стана ясно, че сайтът за видео споделяне показва клипове с оскъдно облечени деца редом с кампании на брандовете.

Юни-Декември: Темата за сексуалния тормоз е в постоянно в новините

Няколко големи инвеститори, блогъри и главни изпълнителни директори понесоха обвинения в сексуален тормоз или неправомерно поведени. Става дума за хора като съоснователя на Binary Capital Джъстин Калдбек и основателя на инкубатора 500 Startups Дейв Макклър.  

Юли: Първият по рода си Pokemon Go Fest се превърна в катастрофа

Около 20 000 играчи на Pokémon Go пътуваха от всички краища на света през юли до Грант Парк в Чикаго за първия по рода си Pokémon Go Fest. Събитието обещаваше на запалянковците шанса да улавят редки екземпляри през целия ден. Прекъсванията на сървърите и лошите клетъчни услуги обаче превърнаха феста в разочарование. Собственикът на играта, Niantic Labs, се принуди да възстанови по 100 долара на всеки закупил си билет за събитието. 

Август: Служител на Google разкритикува компанията

Джеймс Дамор, софтуерен инженер в Google, написа манифест от 10 страници, посветен на неравностойното според него наемане на мъже и жени в компанията. В своето писмо той разкритикува половото и расово разнообразие в компанията. Впоследствие той бе уволнен, което накара Дамор да подаде жалба до федералните служители по труда. Неговият случай повдигна и въпроси за свободата на словото. 

Септември: Фалшивите руски акаунти във Facebook и Доналдд Тръмп

Най-голямата социална мрежа в света обяви, че фалшиви руски акаунти са купили хиляди реклами по време на изборите в САЩ през 2016 г., когато за президент на страната бе избран Доналд Тръмп. Facebook обяви, че рекламите са били създадени, за да заблудят обществеността и да изкристализират определени политически настроения преди президентския вот. Според изчисленията посланията са били видени от 10 млн. потребители. 

Въпросът бе отнесен до Конгреса, като през ноември на изслушване бяха повикани представители както на Facebook, така и на Google и Twitter. 

Септември: Equifax призна за огромни изтичане на данни 

Хакерска атака срещу кредитната агенция Equifax е довела до изтичането на личните данни на почти половината от американското населени. Според данните става дума за 145.5 млн. потребители, чиято лична информация е била потенциално достъпна за хакери между май и юли 2017 г. Equifax стана обект на стотици съдебни дела и все още се разследва от десетки правителствени агенции. 

Октомври: Yahoo призна за най-голямата хакерска атака на всички времена 

Компанията призна, че вследствие на хакерска атака са били откраднати 3 млрд. акаунта. Това се е случило още през 2013 г. В добавка към разкритието от 2016 г., когато стана ясно, че са компрометирани 1 млрд. профила, на практика това означава, че всеки един акаунт в Yahoo е бил засегнат от хакерска атака. 

Ноември: Проблеми с киберсигурността и за Uber 

Uber призна, че е прикрила кибератака, при която са били компрометирани личните данни на 57 млн. души. Пробивът е бил извършен през 2016 г. и бил крит в тайна повече от една година. За целта компанията е била платила на хакерите 100 000 долара. 

Ноември: Дупка в сигурността в софтуера на последния Mac на Apple 

През ноември бе открит недостатък в защитата на последната версия на MacOS, наречена High Sierra. Apple обаче побърза да издаде актуализация на софтуера и да поправи грешката.

Декември: Apple признава, че умишлено е забавила по-старите си iPhone.

В края на годината Apple бе споходена от сериозен скандал, след като стана ясно, че компанията умишлено е забавяла процесорите на старите си модели iPhone заради проблем с батериите. Информацията подхрани дългогодишните конспиративни теории, че компанията нарочно забавя по-старите си смартфони, за да провокира потребителите да инвестират в новите. 

Гигантът призна за забавянето, но изтъкна, че го е направила с алтруистични цели – за да предотврати внезапно изключване на устройствата. Въпреки това срещу компанията вече има заведени дела от потребители. 
Коментари: 0