Най-голямата и сложна хакерска атака, която светът някога е виждал

Така президентът на Microsoft определи мащабното нападение, тръгнало от SolarWinds и поразило около 18 000 организации

Най-голямата и сложна хакерска атака, която светът някога е виждал

Снимка: Unsplash

Хакерската кампания, която използва американска технологична компания SolarWinds като трамплин за компрометиране на хиляди други фирми и редица американски правителствени агенции, е „най-голямата и сложна атака, която светът някога е виждал“. Това каза президентът на Microsoft Брад Смит, цитиран от Reuters.

Операцията бе идентифицирана през декември и според американското правителство е организирана от Русия. Мащабната атака започва чрез нарушение в софтуера на SolarWinds, който се полазва от хиляди организации. Заразявайки него, хакерите успяха да достъпят множество други системи – като тези на министерствата на финансите, правосъдието и търговията на САЩ. И не само.

Експертите по киберсигурност заявиха, че може да отнеме месеци, за да се идентифицират компрометираните системи и да се изчистят от заразата.

Мисля, че от гледна точка на софтуерното инженерство вероятно е справедливо да се каже, че това е най-голямата и сложна атака, която светът някога е виждал“, каза Брад Смит в интервю за CBS.

Счита се, че нарушението може да е компрометирало около 18 000 клиенти на Solar Winds, които са използвали софтуера ѝ Orion за наблюдение на мрежата.

Гигантът Microsoft се оказа сред потърпевшите компании, до които е достигнала ударната вълна на Solar Winds. При анализа на щетите от компанията са се запитали колко ли инженери са работили по тези атаки.

И отговорът, до който стигнахме, беше, че със сигурност са над 1000.“

Миналия месец американските разузнавателни служби заявиха, че Русия „вероятно“ стои зад нарушението на SolarWinds. Според експертите атаката има за цел да събира разузнавателни данни, а не да предизвиква разрушителни действия.

Русия отрече да е замесена.

Коментари: 0