Най-голямата батерия в света на Tesla вече работи

Най-голямата батерия в света на Tesla вече работи

Снимка: Tesla

Tesla Inc включи най-голямата в света литиево-йонна батерия и тя вече захранва електрическата мрежа в Австралия. Така компанията изпълни навреме обещанието на изпълнителния директор Илон Мъск, че съоръжението ще заработи до 1 декември и ще бъде изградено за 100 дни. В противен случай, той бе обещал австралийските власти да не плащат за изграждането на батерията.

"Южна Австралия вече е водеща в света в областта на енергията от възобновяеми източници", обяви премиерът Джей Уедърил при официалниястарт на вятърната централа Хорнсдейл, собственост на френската частна фирма Neoen.

Tesla спечели през юли търга за изграждането на 129-мвтч батерия за Южна Австралия. Регионът изпреварва останалите в страната по производство на ток от вятър, но страда от проблеми с електричеството и прекъсвания на това в последните 18 месеца.

 В политически дебати за и против изграждането на такава мощност, противниците нарекоха батерията "Холивудско решение" в страна, която все още разчита на изкопаеми горива, предимно въглища, за производството на две трети от електричеството си.

Поддръжниците на идеята обаче смятат, че батерията ще спомогне за стабилизирането на електрическата мрежа в Южна Австралия, където над 40% от тока се произвежда от вятър, но има нужда от подкрепа, когато вятърът е слаб.

Коментари: 0