Royal Bank of Scotland закрива 259 офиса във Великобритания

Ще бъдат съкратени 680 работни места

Royal Bank of Scotland закрива 259 офиса във Великобритания

Британската държавна Royal Bank of Scotland (RBS) обяви днес, че ще затвори 259 свои клонове във Великобритания и ще съкрати 680 работни места като мярка за намаляване на разходите и насърчаване на клиентите да използват онлайн и мобилни банкови услуги.

По-рано през март т.г. от банката, базирана в Единбург, обявиха, че ще съкратят 180 клона и 1000 работни места.

Преди два дни, в сряда, друга британска банка - Lloyds Banking Group, обяви закриването на 49 клона, пише "Бизнесинсайдър", като цитира Ройтерс.

Британските банки планират закриването на рекордния брой от 762 клона тази година.

Управляващият директор на клоновата мрежа на RBS Джейн Хауърд заяви пред Ройтерс, че все повече клиенти използват мобилни и онлайн канали за банкиране, вместо физическите офиси, и банката реагира на тази тенденция.

"Ще има клиенти, които ще са разочаровани от закриването на клонове, и разбираме това. Но е важно да отговорим на съвременните тенденции", коментират от банката.

RBS ще инвестира в оставащите клонове и дигиталните си канали за продажба. 

Предстоящото закриване ще засегне офиси на RBS и бранда Natwest в Англия, Уелс и Шотландия, като така ще банката ще остане със 744 клона.

RBS се надява догодина да отбележи първите си печалба от 2007 г. насам, но това зависи от факта какво споразумение ще постигне банката с американското правосъдни министерство относно обвинението за продажбата на "токсични" ипотечни облигации в САЩ.

Групата приключи закриването на т.нар. "лоша банка", създадена да продаде нежелани активи близо десетилетие, след като бе спасена в спасителен пакет на стойност 45 милиарда паунда, а в четвъртък британското правителство заяви, че планира да започне да продава дялове за 15 млрд. паунда дялове в RBS следващата година.

Коментари: 0