Най-голямата и красива пещера в света (снимки)

Сон Дун във Виетнам е истинско природно чудо и може да бъде посещавана едва от 500 туристи годишно, за да бъде предпазено биоразнообразието

Най-голямата и красива пещера в света (снимки)

Малцина са щастливците, които имат шанса да видят на живо най-големите природни чудеса на земята. Сон Дунг във Виетнам е прекрасен пример в това отношение.

Огромната пещера е най-голямата в света, една от най-старите на планетата и без съмнение, едно от най-невероятните неща, които могат да се видят на планетата ни. За мнозина тя е най-красивата пещера.


Напълно е изследвана чак през 2009 г. с помощта на Британското пещерняшко дружество, а за да се защити от щети е позволено да бъде посещавана само от 500 души годишно.

Само една туристическа агенция във Виетнам - Oxalis, има правото да предлага пътувания до тук. Резервациите за 2017 г. са разпродадени само за 20 часа през миналото лято, пише британският в. Телеграф.


Пещерата е толкова голяма, че в най-високата си част може да побере 40-етажен небостъргач. А в най-широката й част има достатъчно място да прелети Боинг 747.

Тя достига височина над 240 м. и широчина 150 м. Пещерата е толкова голяма, че може да побере няколко селища или 40-етажен небостъргач. Тъмнината и огромните и размери не са я лишили от живот и през "прозорците", от които прониква светлина разни растения са намерили своето място, а прилепи и птици летят наоколо. Освен характерните карстови образувания и тунели, пещерата има цели райони с джунгла, дървета, растения и животни.


Но в момента биоразнообразието й е заплашено от възможността през нея да мине кабинков лифт.


Сон Дунг (Son Doong) се намира под Националния парк Фонг На-Ке Банг (Phong Nha-Kẻ Bàng), където туристическият наплив може да окаже сериозен тласък на новосъздаващата се местна икономика.


Но мнозина предупреждават, че масовият туризъм, особено нерегулиран, е заплаха и трябва да бъде ограничен.


Отделно, целият парк е под защитата на ЮНЕСКО като световно културно наследство заради своето биологично и гео разнообразие.


Виетнамските власти отричат за строежа на лифт в пещерата. Според местни управници става дума само за покана към инвеститори за преценка къде в парка могат да се изградят лифтове.


Коментари: 0