Най-конкурентните градове в света за 2019 г.

Тримата победители са начело за трета поредна година

Най-конкурентните градове в света за 2019 г.

Ню Йорк

Снимка: Pixabay

Ню Йорк, Лондон и Париж продължават да доминират като трите най-конкурентни града в света. Но техните лидерски позиции биха могли да бъдат оспорени, тъй като напредъкът в Европа, Азия и Близкия изток показва признаци за нарушаване на статуквото.

Това е заключението на Доклада за глобалните градове за 2019 г. от консултантската компания за управление A.T. Kearney, която класира най-големите градове в света според тяхната привлекателност за бизнеса и служителите.

За десета поредна година Ню Йорк (1), Лондон (2) и Париж (3) запазват своите титли като трите най-конкурентни града в света въз основа на различни фактори, включително бизнес дейност и култура, човешки капитал, политическа ангажираност. и обмен на информация.

Ню Йорк се класира особено високо за бизнес дейност и човешки капитал, докато Париж се представя добре в сферата на обмен на информация, а Лондон - за култура.

В Топ 10 на „Индекса на глобалните градове” следват Токио (4), Хонконг (5), Сингапур (6), Лос Анджелис (7), Чикаго (8), Пекин (9) и Вашингтон (10).Според доклада обаче в близко бъдеще картината може да изглежда доста по-различно, ако се подредят градовете по отношение на перспективите им.

Global Cities Outlook на A.T. Kearney разкрива кои градове са готови да бъдат следващото поколение глобални центрове, въз основа на четири показателя: лично благополучие, икономика, иновации и управление.

Лондон е на челната позиция тази година, изкачвайки се с две места спрямо 2018 г. благодарение на стабилното си представяне дори при задаващия се Brexit.

Миналогодишният победител в Сан Франциско пада до трета позиция, тъй като градовете-претенденти изпреварват американския технологичен център по отношение на личното благосъстояние и чуждестранните инвестиции.

Сингапур е на второ място, като се изкачва с три места спрямо 2018 година.

Амстердам (4), Париж (5), Токио (6), Бостън (7), Мюнхен (8), Дъблин (9) и Стокхолм (10) се нареждат сред Топ 10 на най-конкурентните бъдещи градове.

Макар че Пекин е единственият китайски град в Топ 10 на индекса „Глобални градове“, докладът специално отбелязва напредъка на Китай и Близкия изток, благодарение отчасти на подобрените икономически резултати.

През последните години китайските градове, отбелязва докладът, изпреварват тези в други региони. През последното десетилетие най-големите китайски градове нарастват три пъти по-бързо от американските.

За да бъде включена в топ класацията, обаче, страната трябва да премине към „стратегия за развитие, насочена към гражданите“, се казва в доклада.
Коментари: 0