Най-красивият залив у нас е на път да изчезне

Вече три години институциите не правят нищо

Най-красивият залив у нас е на път да изчезне
Автор: Наталия Николаева

Болата - най-красивият залив в България, може скоро да изчезне. За това сигнализира кметът на Каварна – Цонко Цонев.

Болата е местност, разположена на едноименния залив, и е част от резервата Калиакра. Местността е влажна зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински вида. От тук минава Виа Понтика – един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Пясъчният плаж е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра. 

Заливът е и част от защитена зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000Болата е единствения резерват в България, включващ и акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малка река.  От 2013 г. заливът влиза в клуба „Най-красивите заливи в света”.  Освен това той е обявен за защитен природен парк за водоплаващи птици.

Преди три години наводнение и буря са ударили част от буната и тя вече не съществува. Ако това се случи отново, заливът ще бъде разрушен, опасява се кметът на Каварна. Подадени са документи към областна администрация, която ги е препратила към Междуведомствена комисия по бедствия и аварии, а оттам все още няма отговор, предава БГНЕС.

Коментари: 0