Най-красивото летище на света стана още по-красиво

Днес откриха обновеното летище Changi в Сингапур с най-високия водопад на закрито

Най-красивото летище на света стана още по-красиво

Снимка: Changi Airport Singapore

5958 ~ 2 мин. четене

След четири години строителство и непрекъснато медийно отразяване, дългоочакваното обновено летище Jewel Changi в Сингапур е официално открито. Отличаващо се с впечатляващ външен вид с формата на поничка, оформено от стомана и стъкло, пространството от 135 700 квадратни метра е многофункционален комплекс, предназначен да свърже три от четирите терминала на летище Changi.

Но преди всичко, откриването на 17 април потвърждава дългогодишните подозрения, че "най-доброто летище в света" вече е още по-добро и вероятно ще се задържи на първо място в класацията на Skytrax,в която доминира през последните седем години, разказва CNN.

Изграждането струва 1,7 млрд. сингапурски долара (около 1,25 млрд. щатски долара), а проектът е на известния архитект Моше Сафди, Jewel (Бижуто) има 10 етажа - пет над земята и пет в сутерена.

 Звездната атракция на новото летище е 40-метровия водопад HSBC Rain Vortex, който пада на каскади през огромен кръгъл отвор в средата на Jewel и се счита за най-високия водопад на закрито в света.

Водопадът първо може да бъде чут, а после и видян от преминаващите през зоните за пазаруване и хранене пътници, които се намират във външните секции на Jewel и се отправят към центъра, където се срещат с гръмотевични звуци на водопада, който сякаш пада от небето.

С над 280 обекта за търговия на дребно и хранене, летище Jewel Changi може лесно да бъде отписано като красив търговски център, пълен с красиви зелени площи, които просто се свързват с летището. В края на краищата, това не е летищен терминал - няма гейтове за качване или заминаване, а всеки може да го посети.

Новият комплекс Changi служи за множество цели за пътниците. В допълнение към свързването на терминали 1, 2 и 3 (пътниците, които пътуват до и от Терминал 4 трябва да вземат автобус), офертите включват услуги за ранно настаняване и съоръжения за съхранение на багаж, както и хотел YOTELAIR Singapore Changi Airport със 130 стаи.

Има и салон Changi, проектиран да допълни нова интермодална трансферна услуга, която подобрява въздушно-морската свързаност за пътниците.

Отвъд очакваните удобства като безплатен Wi-Fi, Jewel предлага няколко малки приятни щрихи, като наемане на преносима батерия за зареждане на устройства - безплатно за 12 часа.

Има и многобройни други забавления за пътниците с дълъг престой на Changi, включително IMAX кино център с 11 салона. Jewel's Shiseido Forest Valley е 4-етажна градина, изпълнена с пешеходни алеи, разположени сред повече от 235 000 кв. метра зеленина, всички около водопада Vortex.

Коментари: 0