Най-кратките и най-дългите бюджетни полети в Европа

Най-краткият полет в света трае само 20 минути

Най-кратките и най-дългите бюджетни полети в Европа

Снимка: Pixabay

11741 ~ 3 мин. четене
В седмицата, в която Ryanair пуска един от най-късите си маршрути, The Independent разкрива най-бързите и най-дългите връзки, оперирани от най-големите бюджетни авиокомпании в Европа.

Ирландската авиокомпания започна да лети от Пафос в Кипър до Бейрут, първата си дестинация в Ливан. Разстоянието е едва 183 мили, или полет от едва половин час във въздуха.

И все пак новата връзка на Ryanair дори не влиза в Топ 10 на най-кратките връзки в Европа без прекачване.

Най-краткият полет в нискотарифния авиобизнес е връзката на easyJet два пъти седмично от Белфаст Интернешънъл до остров Ман. Разстоянието е само 74 мили, което представлява време на полет от 20 минути. Реално обаче, заради стриктните изисквания на въздушния транспорт, времето от гейт до гейт е два пъти по-дълго.

Ryanair заема второ място по краткост сред големите три европейски бюджетни авиокомпании със своя полет на разстояние от 88 мили през западното Средиземноморие от Малага в Испания до Тетуан в Мароко.

Само с една миля по-дълъг е полетът на easyJet от остров Ман до Ливърпул. Маршрутът на авиокомпанията Белфаст-Глазгоу е четвърти.

Друг средиземноморски полет от Ryanair, от Малта до Катания в Сицилия, заема петото място. Връзката от Малта до Комисо в Сицилия е още по-къса, но функционира само през лятото.

Останалите пет места са почти всички в Ирландско море. Само маршрутът Гетуик-Джърси на easyJet се отправя на юг.

Най-късата връзка между Обединеното кралство и континенталната Европа е на 11-о място: полетът на easyJet от Саутенд до Амстердам - 180 мили.

Wizz Air, третата сила в европейската бюджетна авиация, дори не влиза в Топ 20 на късите маршрути. Унгарската авиокомпания работи главно в централна и източна Европа.

Най-краткият й маршрут е от Гданск в Полша до Малмьо в Швеция - 218 мили, а от Катовице - също в Полша - до украинския град Лвов е само с 3 мили повече.

Когато става въпрос за най-дългите маршрути, обаче, Wizz Air е много по-добре представена.

Най-дългият полет обаче е на Ryanair - от Стокхолм до Гран Канария, обхващащ 2 629 мили. Маршрутът със самолет Boeing 737-800 минава над Дания, северния край на Германия, Холандия, Белгия, Северна Франция, северната испанска континентална част и Португалия. Но полетът тръгва в 7.15 ч. вечерта и пристига малко след полунощ, така че гледките не са грандиозни, защото е тъмно.Полетът е планиран да отнема 5 часа и 50 минути. 

Всички останали маршрути в топ 10 са до Канарите, Египет или Дубай.

Услугите на Wizz Air до новото летище World Central в Дубай от Катовице в Полша и от Будапеща са съответно на 2-ро и 7-о място.

На трето място е трансевропейският полет на Wizz Air от Букурещ до Тенерифе, който минава през България, Сърбия, Босна, Хърватия, Италия и Мароко по пътя към слънчевата си крайна дестинация.

Хургада в Египет е дестинацията за четирите полета на easyJet в Топ 10. Курортът в Червено море се обслужва от Манчестър, Бристол, Станстед и Гетуик.

Когато Шарм ел Шейх се върне в графика на easyJet, връзката от Манчестър ще стане петата най-дълга в Европа.

Световните най-къси и дълги полети

Най-краткият маршрут в света е на шотландската авиокомпания Loganair от Папа Уестрей до Уестрей в Оркни. Полетът от една миля продължава две минути.

Най-дългият непрекъснат маршрут в света е на авиокомпании Singapore Airlines от Сингапур до Ню Йорк. Полетът на разстояние 9 529 мили отнема 18 часа в ден с хубаво време.

Ето и двете класации за Европа:

Топ 10 най-кратки маршрута от трите топ бюджетни авиокомпании в Европа (разстояния в мили)

1. easyJet: Белфаст-Остров Ман (74)

2. Ryanair: Малага-Тетуан (88)

3. easyJet: Ливърпул-Остров Ман (89)

4. easyJet: Белфаст-Глазгоу (109)

5. Ryanair: Малта-Катания (116)

6. Ryanair: Дъблин-Ливърпул (141)

7. easyJet: Белфаст-Единбург (143)

8. easyJet: Гетуик-Джърси (160)

9 =. easyJet: Белфаст-Ливърпул (164)

9 =. Ryanair: Дъблин-Манчестър (164)

Топ 10 най-дълги маршрута на топ три бюджетни авиокомпании в Европа

1. Ryanair: Стокхолм-Гран Канария (2629)

2. Wizz Air: Катовице-Дубай World Central (2,607)

3. Wizz Air: Букурещ-Тенерифе Юг (2 602)

4. easyJet: Манчестър-Хургада (2,575)

5. Ryanair: Варшава-Тенерифе (2,542)

6. easyJet: Бристол-Хургада (2,525)

7. Wizz Air: Будапеща-Дубай (2,503)

8. Ryanair: Осло-Гран Канария (2,479)

9. easyJet: Станстед-Хургада (2,433)

10. easyJet: Гетуик-Хургада (2,422)
Подкрепи Economic.bg