Най-лошият месец за технологичния Nasdaq от 2008 г.

През април индексът е потънал с около 12%, S&P 500 също регистрира антирекорд

Най-лошият месец за технологичния Nasdaq от 2008 г.

Снимка: Twenty20

~ 1 мин.
Economic.bg Economic.bg

Изминаващият април е един от най-лошите за американските борсови индекси, пише CNN Business. В петък, последният работен ден за месеца, пазарът затвори отново на червено, а технологичният Nasdaq отбеляза най-лошия си месец от октомври 2008 г. Антирекордът на S&P е „само“ от март 2020 г., когато започна пандемията от COVID-19.

Nasdaq падна с 4.2% в петък, увлечен от Amazon, който потъна с близо 15%, след като не успя да удовлетвори очакванията за печалбите си. S&P 500 падна с около 3.6% в петък, докато Dow Jones – с около 940 пункта, или 2.8%.

Предпочитаният показател от Федералния резерв – ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE),  измерващ разходите, които потребителите правят за голяма гама от стоки, и отразяващ промените в поведението им, предизвикани от пазарните динамики – е нараснал с 5.2% на годишна база през март. А това създава повече проблеми за икономиката.

За целия месец април Nasdaq падна с около 12%, S&P 500 загуби повече от 7%, а Dow Jones се понижи с близо 4%.

Непрекъснато нарастващият брой кризи кара инвеститорите да се чувстват несигурни за това, което следва. Този сезон на отчетите беше хладък, а брутният вътрешен продукт на САЩ спадна с 1.4% –доста под оценките на анализаторите за 1% ръст. Федералният резерв премина към твърда позиция за лихвите, което показва, че ще увеличи темпа, с който лихвените проценти ще растат следващата седмица.

В световен мащаб конфликтът между Русия и Украйна изостри проблема с цените на суровините и остави компаниите несигурни относно перспективите си за второто тримесечие. Китай наблюдава влошаващ се растеж и продължава да създава проблеми на глобалните вериги на доставки със своите затваряния на цели градове заради нови случаи на COVID-19. А тенденцията на деглобализация вреди на мултинационалните компании в S&P, пише CNN.

Nasdaq сега е на меча територия – около 23% под най-високата си стойност. S&P 500 пък е с повече от 13% по-надолу от своя максимум, а Dow Jones е с 10% под рекорда си.

Анализаторите на Bank of America намалиха със 100 пункта целта си за S&P 500 в края на годината –  до 4500 пункта. Средният спад от върха до най-ниското ниво на S&P 500 на фона на задаващата се рецесия е около 32%. Ако вероятността от рецесия се повиши, казва банката, стръмните спадове могат да продължат.

Следващата седмица инвеститорите ще наблюдават внимателно срещата на Фед, отчета за работните места през април и корпоративните отчети на Starbucks, Uber, Lyft и Pfizer.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията:  Facebook  /  LinkedIn  /  Viber  /  Instagram  /  Twitter  /  Google Новини  /  Threads