Над 5 са жертвите от трагедията в Хитрино

Причината за инцидента е несъобразена скорост на влака

Над 5 са жертвите от трагедията в Хитрино
3707 ~ 1 мин. четене

Над 5, а според някои дори над 7 са жертвите от взрива на влаковата композиция в шуменското село Хитрино. За това свидетелства пред bTV Ахмед Меджип, който има бизнес в селото.

„Починалите не са 4, а поне 7 човека, за толкова се знае със сигурност. Сред тях са семейство – мъж и жена и възрастна жена. Има и други“, сподели Меджип.

Щетите в селото са огромни. „Няма къщи със здрави прозорци, каси на врати и черчевета, има много пострадали“, разказва бизнесменът.

Самият Меджип също е претърпял сериозни загуби. „Имахме 2 магазина, единият за строителни материали, другият – за домашни потреби. Сега са опожарени и съборени. Тук е някакъв ад“, споделя той.

Меджип е от Шумен, но развива бизнес в Хитрино. Работниците му също са от селото. Някои от загиналите са клиенти на магазина му.

Най-вероятната причина за инцидента е несъобразена скорост на влаковата композиция на влизане в гарата. „Влакът е влязал (в гарата, б.р.) със силна скорост и е дерайлирал. Трябвало е да влезе с 40 км/ч. Говорихме с кантонерите, те го потвърдиха“, обясни Меджип.

Той изрази надежда държавата и БДЖ да предприемат мерки и да обезщетят пострадалите.  

Подкрепи Economic.bg