Най-новият смартфон на Huawei не използва чипове от САЩ

Китайският производител също така е въвел софтуерни алтернативи на приложенията на Google

Най-новият смартфон на Huawei не използва чипове от САЩ

Снимка: БТА

4805 ~ 2 мин. четене

Последният модел смартфон висок клас на Huawei - Mate 30, не съдържа части от САЩ. Това става ясно от доклад на швейцарската банка UBS и японската лаборатория Fomalhaut Techno Solutions. Телефонът, който компанията представи през септември тази година, е заменил чиповете от американските производители Intel и Qualcomm с холандския производител NXP Semiconductor и Kirin – чип, който е собствено производство на Huawei.

Усилвателите на мощността на сигнала, предоставени от Qorvo или Skyworks, пък са заменени с чипове от HiSilicon, клон на Huawei, които също се занимава с дизайна и производството на интегрални схеми.

Освен хардуерни алтернативи, Huawei е намерила и софтуерни такива. Mate 30, който бе представен през септември и който разполага с 5G-антена, вече не разполага с магазина за приложения на Google – Google Play Store, а вместо това е налице собствената разработка на китайския производител - Huawei AppGallery.

По-рано тази година САЩ добавиха Huawei към списъка с компании, които застрашават националната им сигурност, като по този начин забрани на американски бизнеси да търгуват с китайския технологичен производител. Така китайската компания бе принудена да спре да предлага услуги на Google, както и да използва чипове или патенти от американските Intel и Qualcomm.

Така на практика дори търговската война между САЩ и Китай да приключи днес, ефектите от нея са вече налице. Huawei предпочита да не разчита вече на бившите си американски бизнес партньори. Очакванията бяха, че липсата на услугите на Google ще намалят търсенето за телефоните, но до момента по информация на Huawei до сега са продадени над 7 млн. бройки, a продажбата стартира едва през септември.

Подкрепи Economic.bg