Най-популярното Porsche става електрическо

Най-популярното Porsche става електрическо

Снимка: Porsche

Porsche увеличава залога си в електрически превозни средства. Немският производител на луксозни автомобили заяви във вторник, че през следващите няколко години ще пусне електрическа версия на своя SUV Macan, най-популярния модел на компанията.

Производството на "напълно електрическия" Macan ще започне "в началото на следващото десетилетие", се казва в изявлението на Porsche. Колата ще се прави в съществуващия завод на компанията за Macan в Лайпциг, Германия.

Компанията отказа да каже дали ще продължи да продава и бензиновата версия на популярния SUV.

Преминаването към електрически превозни средства набира скорост в индустрията на луксозните автомобили, тъй като големите производители влагат ресурси в нови технологии.

Повече от една трета от 260-те хиляди автомобила, които Porsche е доставила миналата година, са били Macan - модел, който беше пуснат за първи път през 2011 година.

Компанията планира да инвестира около 6 млрд. евро (6,8 млрд. долара) в разработването на електрически автомобили през следващите три години. 

Porsche иска половината от всичките й нови превозни средства да бъдат или хибриди, или напълно електрически до 2025 година.

"Нашата цел е да заемем пионерска роля в технологиите и по тази причина ще продължим последователно да привеждаме компанията в съответствие с мобилността на бъдещето", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Porsche Оливер Блуме.

Миналата година Porsche представи Taycan - първата си напълно електрическа кола. Тя ще бъде пусната в продажба в края на тази година.

Компанията не споменава вероятната цена за електрическия Macan. Най-основната версия на сегашния модел започва от малко под $60 000, съобщава CNN.
Коментари: 0