Най-редките морски обитатели на планетата

Изключително красиви, тези малки създания омагьосват със своята външност

Най-редките морски обитатели на планетата
Автор: Михаела Василева

Светът под водата е не по-малко впещатляващ от този над него.  Веднъж посетиш ли го, няма начин да не те завладее желанието да вземеш нещо от това необичайно място. Тайствеността на морските дълбини трудно може да се разкрие, а това, което те притежават още по – малко. 

Представяме ви едни от най-красивите и малко популярни морски обитатели. Някои от тях изглеждат като красив портрет, но всъщност са съвсем истински.

Син дракон


Вид морски охлюв, известен още с имената „син ангел“, „морска лястовица“ или „глакус атлантикус“. Достига дължина до 3 см. и има изключително красива окраска от сини, сиви и бели ивици. Може да бъде срещнат в почти всички океани на средна дълбочина.

Скарида-богомолка


Така прекрасно морско създание всъщност е изключително свиреп хищник. Само за няколко секунди може да разкъса повечето обитатели, населяващи тропическите води. Ударът на щипките му е толкова мощен, че може да счупи дори аквариуми с двойни стъкла.

Октопод „Дъмбо“


Къс и топчест, октоподът е наречен така заради малките перки, които растат на главата му и наподобяват анимационното слонче на „Дисни“. Дъмбо живее в изключително дълбоки води и използва пипалата и „ушите“ си, за да се придвижва по морското дъно.

Риба капка


Рядко срещана, тя има желеобразна плът, малко по-плътна от морската вода. Благодарение на нея, рибата може да плува лесно по морското дъно в търсене на храна. Обитава дълбоките води на Тасмания и Австралия.

Рак Йети


Открит през 2005 година в Тихия океан, щипките му изглеждат така, сякаш са покрити с бяла козина. Ракът Йети е сляп и прекарва живота си, хранейки се с дребни скариди и водорасли. Дълъг е 15 см. и носи още името „Киуайдае“.

Риба папагал


Рибата-папагал обитава тропическите води и има различна цветова окраска. Зъбите ѝ са силно слепени един към друг, наподобавящи формата и структурата на човка, откъдето идва и наименованието ѝ.

Коментари: 0