Най-силните паспорти на 2018 г.

Nomad Passport Index 2018 подрежда най-силните паспорти в света сред 199 държави по 5 критерия

Най-силните паспорти на 2018 г.
5576 ~ 2 мин. четене

Нова класация подрежда най-влиятелните лични документи, които осигуряват достъп до най-много страни по света.

Nomad Passport Index 2018 подрежда най-силните паспорти в света сред 199 държави. Вземат се предвид 5 критерия – повече от всяка друга класация, която сравнява влиянието на паспорти и лични документи, подчертават организаторите.

Сред 5-те критерия са възможности за безвизово пътуване, международно данъчно облагане, възприятие за силата на паспорта, двойно гражданство и лична свобода.

Вижте кои са водещите 10 държави с най-влиятелни паспорти по света по точкова система:

10(изравнен). Нова Зеландия – 107,5 т.

Нова Зеландия е една от най-щастливите нации на планетата, което едва ли е изненада. Новозеландците имат безвизов достъп до 173 държави, позволява им се да имат и множество гражданства.

10(изравнен). Германия – 107,5 т.

Германските граждани могат да пътуват до 179 страни, без да са изправени пред тромави визови процедури.

5(изравнен). Дания – 108 т.

С датски паспорт може да се влезе без виза в 178 държави. Отделно страната има и над 100 острова. Позволява и двойно гражданство.

5(изравнен). Финландия – 108 т.

Финландия разрешава на гражданите да имат по няколко паспорта.

5(изравнен). Испания- 108 т.

Испания е втората най-посещавана страна в света. А нейният паспорт дава на испанските граждани право да влязат без виза в 178 страни.

5(изравнен). Италия – 108 т.

Този паспорт също отваря 178 граници, освен това е позволено двойно гражданство.

5(изравнен). Швеция – 108 т.

На върха на индекса през 2017 г., Швеция губи няколко позиции тази година поради някои промени, които са засегнали личната свобода, но факт е, че шведските граждани могат да пътуват до 178 държави без виза. Притежателите на шведски паспорт могат свободно да бъдат и граждани на други държави.

4. Португалия – 108,5 т.

Португалия се изкачва с 11 места спрямо м.г. Тази положителна промяна се дължи на факта, че като португалски гражданин можете да посетите 177 страни без виза, да имате множество гражданства и личните свободи да са значителни.

2(изравнен). Швейцария – 109 т.

Швейцарските граждани се радват на много свободи и неприкосновеност на личния живот както в страната си, така и когато пътуват. Ако сте родени и отгледани в Швейцария, вашият паспорт ще Ви предостави безвизов достъп до 176 държави, а данъчната свобода никога няма да бъде проблем за вас.

2(изравнен). Ирландия – 109 т.

Да имаш ирландски паспорт, означава да можеш да посетиш 176 държави без да имаш нужда от виза. Нещо повече, двойно гражданство е позволено. Добавете към уравнението, че Ирландия е сред най-щастливите страни в света и е лесно да се разбере нейното забележително класиране.

1. Люксембург – 109,5 т.

Люксембург се изкачва от номер 10 през 2017 г. до самия връх на индекса през 2018 г., и има защо. Гражданите на Люксембург не само се радват на безвизово пътуване до 177 държави, но могат да притежават двойно и множествено гражданство. Също така, паспортът им има отлична репутация, което означава минимален контрол върху паспортите.

В подреждането България е на 42-ро място, като паспортът позволява безвизово пътуване до 156 държави, посочва изследването, което може да видите ТУК.

Подкрепи Economic.bg