Най-старата пирамида в света вече е отворена за туристи

Реконструкцията ѝ продължи 14 години

Най-старата пирамида в света вече е отворена за туристи

Снимка: Wikipedia

Стъпаловидната пирамида на Джосер, чиято възраст е около 4 700 години, вече е достъпна за посетители след дълга реконструкция, пише Lonely Planet.

Египетската забележителност в некропола на Сакара е най-ранният каменен паметник в света, което в продължение на много години го прави един от най-популярните в страната. През 1992 г. обаче земетресение нанася значителни щети на пирамидата и тя е затворена за посетители. 

Ремонтните дейности на забележителното историческо място започнаха през 2006 г. Реконструкцията на пирамидата на Джосер е на стойност 6.6 млн. долара и беше завършена след 14 години. Строителите възстановиха разхлабените блокове и запълниха пролуките между тях, укрепиха подземните стени и тавани, а също отстраниха прах и отломки от повърхностите на терасата на пирамидата. 

Според плана за реконструкция атракцията вече има нов главен вход и подобрена осветителна система. Ремонтирани са и пътищата, водещи към пирамидата и тунелите вътре в нея.

Пирамидата е построена от архитект Имхотеп за погребението на египетския фараон Джосер ок. 2650 пр.н.е. Това е първото каменно архитектурно съоръжение в света.

Намерението на египетските власти е да се привличат чуждестранни туристи в страната не с бюджетна плажна ваканция, а с екскурзионен туризъм. За тази цел значителни инвестиции ще бъдат насочени към създаването на инфраструктура около исторически и археологически обекти. Египетските власти представиха съответния план за развитие на туризма в края на миналата година. Според стратегията ще се привличат по-заможни туристи, които са готови да се запознаят с историята на страната, както и да пътуват повече из нея. 
Коментари: 0