Част от наложените предходните две седмици карантини в България се отменят

14-дневната карантина обаче все още важи за някои държави, сред които Великобритания, Испания и Италия

Част от наложените предходните две седмици карантини в България се отменят

Снимка: Economic.bg/Архив

7086 ~ 1 мин. четене

Директорите на регионалните здравни инспекции отменят със заповед издадените предписания за поставяне под карантина на лицата, които са влезли на територията на Република България от 20.05.2020 г. до 31.05.2020 г. включително, от държави-членки на Европейския съюз, от Сърбия и Северна Македония. Това се отнася за гражданите, при които причината за поставяне под карантина не е осъществен контакт с лице, болно от COVID-19.

Това е записано в поредна заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Под карантина обаче остават всички лица, които в периода от 20-31 май 2020 г. са влезли на територията на страната от Швеция, Обединено кралство и Северна Ирландия, Белгия, Република Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия.

Всички лица, които влизат в България от тези държави, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия и Република Северна Македония, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Подкрепи Economic.bg