Недостигът на газ в Европа води цената нагоре

България има подсигурени количества до март 2022 г.

Недостигът на газ в Европа води цената нагоре

Снимка: Красимир Свраков

1264 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Доставките на природен газ за Европа са намалели, а количествата в газохранилищата на континента са свити. Това повдига опасенията за недостиг на синьо гориво, което е един от основните фактори за поскъпването му. Според изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обаче цените на българския пазар са по-ниски от тези на европейските.

„Основният фактор за високата цена е търсенето, предизвикано от възстановяването на икономиките след пандемията. В България цената на газа е 35.48 евро за мегаватчас, докато в Европа – 50 евро/мегаватчас“, обясни Павлов в ефира на bTV.

Газовите хранилища в Европа са пълни на 67%, докато миналата година процентът е бил значително по-голям – 91%. Въпреки това количествата за есенно-зимния сезон до март месец 2022 г. в България са подсигурени.

„Булгаргаз нагнетява количества, които в края на септември ще са с около 8% повече в сравнение с миналата година. Нагнетените количества на по-ниска цена ще влязат в продажната цена на „Булгаргаз“ през следващите шест месеца“, коментира Павлов.

Изпълнителният директор обясни, че ниските цени в България се поддържат на базата на договорите с доставчиците. Миналата година е билo предоговорено споразумението с руския доставчик, а сега берем плодовете от сделката. 

Преди дни стана ясно, че „Топлофикация София“ иска увеличение на цените на парното и топлата вода с 20% именно заради високите цени на синьото гориво и въглеродните квоти. Дружеството има и просрочени дългове в размер на 95 млн. лв. към „Булгаргаз“. Според Павлов този проблем не е от вчера и въпреки, че „Топлофикация София“ е реализирала навзет приход от 22 млн. лв., дружеството все още не може да погази дълговете си.

Никой не може да влияе на цените на газа – нито КЕВР, нито „Булгаргаз“, нито правителството“, коментира Павлов.

Според него негативният тренд ще се обърне до два месеца и цената ще се понижи. Очакванията са през декември пазарите да се успокоят. През периода на добив количествата, които ще влязат в газохранилищата, ще потиснат увеличението, смята Павлов.

За последните 8 месеца потреблението е повишено с над 30%. Регистрираме рекордни продажби за последните 6 години.“

Подкрепи Economic.bg