Икономическата болка на Азия може да повлече и Европа

Намаленото глобално търсене оказва негативен ефект върху фабриките в Япония и Южна Корея

Икономическата болка на Азия може да повлече и Европа

Снимка: pixabay

Фабричното производство в Азия „забоксува“ след първоначалния си възход от разхлабването на ограничителните мерки заради коронавируса. Спадът в световната търговия и намаленото както вътрешно, така и световно търсене, заради пандемията, оказа негативен ефект на износа. Експортните централи в Япония и Южна Корея претърпяха най-големия си спад на бизнес активността в продължение на повече от десетилетие.

Според множество проучвания, публикувани в понеделник и цитирани от Reuters, възстановяването на бизнеса от кризата ще отнеме известно време, въпреки че индустриалната активност на Китай неочаквано отчете растеж през май за първи път от началото на пандемията.  

Китайският индекс на мениджърите за покупки на Caixin / Markit Manufacturing Manufacturing (PMI) достигна 50.7 миналия месец, отбелязвайки най-високото си ниво от януари насам. Причината за тези резултати бяха облекчените мерки и възстановяването на част от промишлената дейност на компаниите, което им позволи да довършат неизпълнените поръчки от предишните месеци.

Но тъй като много от търговските партньори в Китай все още са поставени под някакъв вид ограничения, новите им експортни поръчки останаха свити, показа проучване сред частния бизнес. Фабричната дейност на Япония се сви с най-бързите темове през май от 2009 г. насам, според проучване на частния бизнес в Южна Корея.

„Промишлената активност отбеляза първоначален скок след облекчаването на ограниченията след пълната блокада, под която бяха поставени много икономики. И нещата вероятно ще продължат да се подобряват, но доста по-плавно, през следващите месеци, тъй като външното търсене се възстановява“, пише Capital Economics. „Но все още има вероятност продукцията да бъде доста под нормалните нива в продължение на много месеци, тъй като вътрешното и глобалното търсене остават много понижени“, отбелязват още експертите.

Производствената активност на Тайван също отбеляза спад през май. Виетнам, Малайзия и Филипините наблюдаваха възстановяване на PMI от април, въпреки че всички индекси останаха под прага от 50 марки, който отделя свиването от разширяването. Официалните данни в понеделник показват, че Южна Корея удължава износа си за трети пореден месец. Фабричната активност в Индия също отбеляза рязко свиване през май.

Икономическите неволи в Азия вероятно ще се отразят и на други части на света, включително на Европа, където икономиките продължават да търпят огромни щети във фабриките и сектора на услугите. На фона на разхлабването на карантинните мерки се появиха и надежди за постепенно въстановяване и на икономиките и възвръщане към нормалността.

Но пропастта в световната икономическа активност ще бъде по-дълбока и възстановяването вероятно ще отнеме повече време, отколкото се предвиждаше по-рано, докато пандемията се разпространява на отделнни вълни в различните части на света.

Международният валутен фонд предупреди миналия месец, че възстановяването на глобалната икономика ще отнеме доста повече време, отколкото се очакваше първоначално и актуализира прогнозата си за свиване на икономиката през тази година с 3%.

Коментари: 0