Нанков: 17 моста в страната са в лошо състояние

В понеделник ще е готов разчетът за необходимите средства за всички ремонти

Нанков: 17 моста в страната са в лошо състояние
408 ~ 2 мин. четене
В недобро експлоатационно състояние по магистралите остават 17 моста, които ще ремонтираме спешно. Според предварителната информация за тях са необходими около 130 млн. лв. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков по повод разпореждането на премиера Борисов да се ремонтират едновременно всички мостове в страната след инцидента край Генуа преди два дни, когато се срути мостово съоръжение.

Мостовете и виадуктите по магистралите се поддържат в добро експлоатационно състояние, прави се планова поддръжка, въпреки че някои от тях не са ремонтирани от повече от 30 години, каза още министърът. Той напомни, че през миналата година са направени седем планови ремонта, а през тази година се работи по 5 съоръжения. За подобряване на състоянието на тези 12 съоръжения са инвестирани около 110 млн. лв.

Нанков допълни, че в понеделник ще представи на премиера финансов разчет на необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения в тежко експлоатационно състояние по магистралите и първокласните пътища. Тогава ще бъде готов и графикът за изпълнение на ремонтните дейности.

В момента се ремонтират платната на мостовите съоръжения на АМ „Хемус“ в посока Варна на км 34 и „Коренишки дол“ на км 37, които са в тежко състояние. Денонощно се работи по долното стоене на мостовете. Според графика ремонтът на моста на км 34 трябва да приключи през пролетта, а на Коренишки дол – през октомври - ноември. Работата по останалите ще започне поетапно, каза още министърът и допълни, че предстои да се направи обследване и на моста на р. Дунав при Русе.

След като завърши ремонтът на пътя за Албена, вероятно през пролетта, ще се обяви обществена поръчка за съоръжение край Игнатиево. Необходимо е да се подпише споразумение с Община Аксаково за обекта, съобщи още регионалният министър. Работи се по моста „Звездица“ на АМ „Черно море“, напомни той. С лимитирания към момента бюджет правим всичко възможно, беше категоричен министърът.
Подкрепи Economic.bg