Нанков обеща „кардинални мерки“ за боклуците под „Струма“

Днес стана ясно, че се трупат все повече отпадъци под съоръжението на магистралата

Нанков обеща „кардинални мерки“ за боклуците под „Струма“
Крути и кардинални мерки обеща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща в Кюстендил, на която се събраха институциите, отговорни за разчистването на пространството около моста при 62-ри км на автомагистрала "Струма". Заради пожар, предизвикан от незаконно складирани под съоръжението боклуци, мостът трябва да бъде ремонтиран, а движението е силно затруднено.

Вече трета седмица институциите си прехвърлят топката, или по-точно боклука, и не вземат решение къде да бъде извозен той. Освен това днес, след сигнал до bTV, стана ясно, че продължават да се трупат отпадъци под съоръжението на магистралата. От Община Дупница нямали право да се разпореждат с боклука и се чакали предписанията на екоминистерството и РИОСВ-Перник.

„Ще покажем цялата твърдост на административните и нормативни процедури по отношение на собственика на материалите“, каза Нанков. Той посочи, че казусът е доста сложен заради неизяснената собственост върху терените, граничещи със сервитута на държавния път, която не е доказана, предаде БТА. Зам.-министърът уточни, че има съдебни процедури с община Дупница по отношение на имотите, върху които са депонирани голяма част от материалите.

Нанков съобщи, че в момента мостът е разчистен от отпадъци, но има такива в непосредствена близост до съоръжението - на около три метра разстояние. В момента съоръжението се ремонтира, а от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) организират реверсивно движение.

"Срокът, даван от експертите за ремонт на моста, е четири месеца, но няма да се прави компромис с безопасността на съоръжението. Държавата ще си търси всички права и имуществените, и процедурните, по отношение на собственика", посочи още заместник-министърът.

Той каза още, че предстои РИОСВ-Перник да наложи административна мярка по отношение на издадените до момента предписания и неизпълнението им. "Ще има конкретни указания за извозване, депониране или складиране на материалите на регламентирани за това места. ГД "ПБЗН" пък ще дадат писмено разпореждане за премахване на материалите в отстояние от 10 метра, уточни още Николай Нанков.

Той посочи още, че и общината, и държавата ще предприемат от днес необходимите стъпки да задължат собственика да отстрани материалите от съоръжението и от общинските имоти. През миналата седмица служители на компанията, чийто собственик бе обвинен за ситуацията под съоръжението, протестираха и обясниха, че боклуците не са техни. По-късно от АПИ заявиха, че фирмата си е поискала отпадъците.

АПИ пък ще предяви иск по отношение на вложените средства за укрепване на магистралата, а сумата от предварителните разчети на проектантите за отстраняване на щетите от авариралия мост е от почти 2 млн. лв.

„Сроковете са разписани - имаме седем 14-дневни срокове по отношение на административните мерки, но те вероятно ще бъдат разписани утре. Искаме да спазим процедурата, защото в този случай изпаднахме в правни парадокси - да не можем да извадим чуждите материали, предизвикали пожара, от собствеността на държавата. Има внесен иск за това, че АПИ нерегламентирано уврежда чуждо имущество“, посочи още Нанков.
Коментари: 0